Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се

...
Казусите с отнетите от социалните служби в чужбина българчета се
Коментари Харесай

Отнеха от родителите българче в Хаити!

Казусите с отнетите от обществените служби в чужбина българчета се усилват. Това съобщи общественият министър Деница Сачева, представена от БНР.

„ През последните години зачестява работата на консулите и на Държавната организация за протекция на детето във връзка с сигнали, които получаваме от такива хора, най-много от Норвегия, от Германия, имаме от Холандия, от Италия, в това число имаше и от Хаити, Съединените американски щати “, описа Сачева.

Тя акцентира, че мъчно се синхронизират законодателствата в другите страни, свързани със фамилията.

„ Много пъти това, че се раждат деца без публична връзка, или пък това, че нашите сънародници не постоянно съблюдават процедурите и вършат по този начин, че децата им да са български жители, основава огромни проблеми по-късно, когато те се извърнат към страната с молба да получат отбрана “, добави общественият министър.

По отношение на терзанията на съперниците на новия Закон за обществените услуги в частта му за децата Сачева акцентира, че в българския модел на обществена политика въобще не може да се приказва за трайно извеждане на малчуганите. 1800 от децата в риск са върнати в биологичните им фамилии или в разширена фамилна среда от най-близки родственици.

Под 1000 са изведените хлапета, само че по техните случаи се работи. Министърът разяснява и обстоятелството, че се желае невмешателство на страната в фамилните каузи, само че когато има случаи като тези в Кардам или Сотиря пък, хората питат къде е страната.

„ Социалната система сега е доста стигматизирана “, счита Сачева. От другата седмица тя ще направи срещи във всички районни ръководства по обществено подкрепяне с цел да наблюдава проблемите, един от които е неналичието на фрагменти.

Сачева разгласи, че чака държавното управление да одобри обещаната Национална стратегия за персоналните асистенти също идната седмица. За нея са обезпечени 16 млн. лв., с които към 4800 души ще получат до 4 часа асистирана помощ.

Министърът разяснява и въпроса за контрола на болничните. По думите й не се разисква унищожаване на уговорката на бизнеса да заплаща първите 3 дни боледуване, само че ще се ускори контролът.

Тя сподели, че сама е проверила броя на болничните в нейното ведомство. Оказало се, че единствено четирима от чиновниците са употребили отпуск по болест основателно, и прикани ръководителите на държавните и общинските администрации да създадат собствен разбор.

Според обществения министър ограниченията за връщането на българите от чужбина, въпреки и с дребни стъпки, ще имат резултат. Платформата по тази стратегия ще започва на 1 април. „ Всяка година и до момента имаме кариерни конгреси в страните, в които има най-голяма централизация на българи и на младежи, които учат там като студенти.

Интересът към форумите е доста огромен “, посочи Сачева. Първият от тазгодишните конгреси бил във Виена, по-късно ще има още един отново там и още два в Германия.

Тя акцентира, че в качеството си на зам.-министър на образованието, преди да стане обществен министър, е проследила броя на отпусканите документи от учебните заведения за деца, които се местят да живеят в чужбина. „ За предходната година те са 3500, а за миналата 2018 година бяха 5000 и това е наклонност “, уточни Деница Сачева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР