Казусът с преизбрания кмет на Несебър остава заплетен. ЦИК отказа

...
Казусът с преизбрания кмет на Несебър остава заплетен. ЦИК отказа
Коментари Харесай

Как кметът на Несебър ще управлява от килията?

Казусът с избрания отново кмет на Несебър остава безизходен. ЦИК отхвърли да отговори на въпросите на Областния шеф на Бургас по какъв начин да действат. Седмица преди изборния ден претендентът за кмет Николай Димитров и двама претенденти за общински съветници бяха задържани за пазаруване на гласове. Въпреки това, те бяха определени с огромно мнозинство и в този момент съгласно изборния закон би трябвало да положат клетва и да встъпят в служба. Първото съвещание на новия Общински съвет към този момент е планувано за 11 ноември. От ЦИК обаче са безапелационни, че не нямат пълномощия да вземат решение въпроси, отнасящи се до Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.


Как да бъде позволена необикновената обстановка в Несебър - отговор на този въпрос Областната администрация в Бургас се е надявала да получи от Централната изборна комисия.

Вълчо Чолаков - регионален шеф на Бургас: Въпросите и отговорите са свързани с полагането на клетва от определения кмет, надлежно неполагането на клетва, какви са правните последствия по отношение на това, по кое време следва и следва ли да се организира нов непълен избор за кмет, може ли новият общински съвет да смени краткотрайно изпълняващия длъжността, който е определен от предходния общински съвет и пълномощията му са до полагане на клетва от новия кмет.
Питане към ЦИК имат и от Общинската изборна комисия в Несебър.
Силвия Димитрова - ОИК - Несебър: Как следва да бъдат известени лицата, които изтърпяват мярка „ задържане " за първото съвещание на новоизбрания общински съвет, и по какъв начин следва да се пояснява възможното им отсъствие в случай, че тези лица не имат опцията за свободно напредване.
След днешното съвещание по проблема „ Несебър " от ЦИК бяха безапелационни:
Александър Андреев - представител на ЦИК: ЦИК няма право да се намесва. Областният шеф би трябвало да предприеме нужните дейности, с цел да може да извърши плануванаъа в закона процедура.
От инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Николай Димитров за нов кметски мандат, отхвърлиха коментар. Адвокатката му Ина Лулчева е поискала от Специализираната прокуратура мярката за неотклонение на Димитров да бъде сменена с по-лека и да бъде обезпечен метод той да постави клетва. Аргументът на отбраната е, че продължаващото задържане на избрания отново кмет подменя вота в Несебър. Според адвокати, в случай че до 6 месеца Николай Димитров не встъпи в служба, ще би трябвало да бъдат планувани нови частични избори за кмет на Несебър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР