Казусът с освободения от затвора Джок Полфрийман ще бъде обсъждат

...
Казусът с освободения от затвора Джок Полфрийман ще бъде обсъждат
Коментари Харесай

Казусът с Полфрийман стигна до среща на външните министри на България и Австралия

Казусът с освободения от пандиза Джок Полфрийман ще бъде разискват сред външните министри на България и Австралия по искане на държавното управление в Канбера. Това ще стане в коридорите на съвещанието на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, заяви австралийската осведомителна мрежа Ей Би Си.

Говорителка на министър Марис Пейн е удостоверила, че е планувана такава среща с Екатерина Захариева и това би трябвало да стане през тази седмица.

Кореспондентът Линтън Бесър е съумял да получи и извънредни мнения от австралиеца Полфрийман, който излежа повече от 11 години в пандиза за ликвидиране.

Родителите му приканиха пред Ей Би Си министър председателят Скот Морисън да се намеси и да обезпечи освобождението му от център за настаняване на имигранти в Бусманци.

Полфрийман упреква българските управляващи, че не престават да го лишават от независимост и че високопоставени политици в страната употребявате случая му за личните си политически ползи. В репортажа не става дума претекстовете той да не бъде пускан на независимост поради личната му сигурност.

Той разкрива още, че след 4 дни очакване най-сетне контактува с представители на консулската работа на Австралия и че съгласно тях в сряда шефът на дирекция " Миграция " в Министерство на вътрешните работи Николай Николов им е отказал среща, на която да обсъдят случая.

" Директорът, началникът на отдела за имиграцията, който ме задържа, е отказал да беседва с личния състав на австралийското посолство. Българските управляващи, виновни за това да не престават да ме държат в пандиза... държат в незнание посолството на Австралия. Това е станало през вчерашния ден. Не знам каква е обстановката през днешния ден ", споделя 32-годишният Полфрийман.

Ей Би Си изяснява, че въпросът е провокирал " политическа стихия в София, където политиците към този момент са в акция за общинските избори през октомври " и дава образец с Волен Сидеров, претендент за кмет на София, който призовавал Полфрийман да бъде върнат в пандиза.

Австралиецът споделя още, че от няколко дни са направени документи за неговото тръгване от страната. " В посолството са ми създали нов паспорт в петък и го донесоха в понеделник, когато на миграционната работа е предоставено и копие от него. [Политици] споделят неистини на медиите [в България], че щом получа паспорт, ще ми бъде разрешено да напусна страната. Това не е правилно ", добавя Полфрийман.

Адвокати настояват пред Ей Би Си, че няма правни учредения той да бъде държан в затвор.

По-рано през днешния ден татко му Саймън Полфрийман съобщи пред телевизионния канал: " Мисля, че доста политика се намеси в протичащото се в България. Наистина нужно е от името на Джок да стартира да приказва министър председателят ни Скот Морисън, в случай че би трябвало - и да позвъни на българския министър председател Бойко Борисов. "

Той добавя, че през последните 4-5 нощи съвсем не е спал. " Много стресиращо е животът на Джок да е в толкоз доста ръце ", споделя още бащата. Той счита, че е работата на консулската работа е " чудесна ", само че и че синът му не получава задоволително политическа и дипломатическа поддръжка от Австралия.

Външното министерство съобщи, че " Австралия е предоставила до през днешния ден всичко належащо, с цел да помогне за бързото тръгване на господин Полфрийман от България, когато управляващите го разрешат. Австралийски публични лица непрестанно са в контакт с българското държавно управление ".

Европейският сътрудник Бесър изяснява за феновете в Австралия, че българският основен прокурор разполага с огромна власт и че Христо Монов - татко на убития през 2007 година Андрей, е някогашен политик и желае фамилията да получи от Полфрийман присъденото обезщетение от 300 000 евро.

Малко преди Сотир Цацаров да изиска от Върховния касационен съд да върне австралиеца в пандиза, юристът му Калин Ангелов прикани във вторник държавното управление в Канбера " бързо да го качи на аероплан " и да го изведе от страната, тъй като той е заплашен от държавни институции. " Вашите управляващи би трябвало да дойдат тук, да го вкарат в колата и да го качат на самолета. " Според Ангелов клиентът му е подписал молба за непринудено овакантяване на България, до момента в който е в центъра в Бусманци.

" Вчера (неделя, 23 септември - бел. ред.) от консулството ме помолиха да им дам копие от решението на Апелативния съд, а е то е онлайн - показах им го ", споделя още Ангелов. Запитан дали мисли, че австралийското държавно управление би трябвало да работи по-активно, юристът отвръща, че времето е доста скъпо. " Някой би трябвало да ускори натиска, другояче се притеснявам че ще унижават един от личните ми жители. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР