Казусът с неефективната система за сметоизвозване в Крумово все още

...
Казусът с неефективната система за сметоизвозване в Крумово все още
Коментари Харесай

Месеци след почистването на “временното“ депо в Крумово - боклуците се трупат за постоянно в селото

Казусът с неефективната система за сметоизвозване в Крумово към момента не е позволен. Местните няма къде да изхвърлят едрогабаритни боклуци или други, които не попадат в графата „ битови “.  За да се отърват от тях, те би трябвало да ги пренесат до най-близката площадка, да вземем за пример тази в Пловдив. Другият вид, който се оказва и пожеланият, е да влязат в ролята на извършители и да ги захвърлят до контейнерите пред домовете си.
Прочетете още
Оказва се, този проблем се отключил, откакто кметство Крумово бе заставено да приключи нерегламентираното изхвърляне на отпадъци на бившето бунище в града. Това стана след наставление на Регионална инспекция за опазване на околната среда за почистване на „ краткотрайното хранилище “, където от „ Чистота “ извозваха боклуци от преливащите контейнери.

Оттогава /12 август/ мястото е чисто. Боклук, друг от разбъркан битов боклук, обаче продължава да се генерира, а неговото ново вместилище се оказва към кофите за боклук.

След отначало зародило се неодобрение от обстановката медията ни се свърза с кмета Румяна Самоковарева. Обяснено ни бе, че въпросните боклуци стоят там от два месеца, а тя е с вързани ръце да позволи казуса. Причината е, че Община „ Родопи “, упълномощена да взима отношение за сметоизвозването, не е предоставила ново място за депонирането им. Няма и контракт с компания, която да ги извозва от пространството към контейнерите.

Самоковарева съобщи, че няколко пъти е алармирала общината да предприеме дейности в тази посока. Оттам обаче я оставяли без съответни отговори.

„ Има към 4-5 невралгични места в Крумово. Наскоро отново писах докладни до общината, няма решение. Ние нямаме контракти с компании, които да събират подобен тип боклук, нямаме и площадки за едрогабаритни боклуци в нито едно обитаемо място в цялата „ Родопи “. Затова и в тъмната част на денонощието хората вземат решение да ги слагат до контейнерите за битови боклуци. Парадоксът е, че ние хубаво им обясняваме къде и какво да хвърлят, само че не предоставяме такова място “, съобщи Самоковарева.

По нейно мнение това е и повода да не се пристъпва към санкциониране на нарушителите, защото по този начин основаните условия непроменяемо трансформират локалните в такива.



 

TrafficNews беседва и с кмета на Община „ Родопи “ Павел Михайлов, който съобщи, че се приготвя контракт с компания, която да прави извозването на подобен вид боклуци. Той ще бъде подписан в къси периоди и ще обхване всички обитаеми места на територията на общината, добави той. Повече детайлности за договорката ни бяха отказани поради към момента несъстоялия се контракт.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР