Казусът с комби автомобилите е доста интересен. В страни като

...
Казусът с комби автомобилите е доста интересен. В страни като
Коментари Харесай

Тест драйв: Volkswagen Passat - защо класиката не може да бъде демоде

Казусът с комби колите е много забавен. В страни като Германия, комбитата са извънредно известни и се карат от всевъзможен вид хора, които ги ценят поради тяхната деловитост, огромен и комфортен за товарене багажник, както и поради това, че цената им е идентична, в случай че не и по-ниска от тази на подобен седан. Комбитата в Германия са толкоз известни, че компании като Audi, да вземем за пример, от години оферират много скъпото и брутално мощно RS6 точно в подобен вид.
 Тест драйв на Volkswagen ID.7 - може ли дигитализацията да е недостатък
Volkswagen ID.7 - цифровото страшилище, от което имахме потребност

Най-луксозното ID на германците се усеща " премиум " и действително може да измине над 400 км

В страни като Турция, обстановката е безусловно противоположна. Клиентите там безусловно ненавиждат този вид коли, което е и повода там да се карат съвсем извънредно седани. Без да претендираме за акуратност, считаме, че у нас потребителските настройки по-скоро клонят към тези в южната ни съседка. Което намираме за тъпо, тъй като комбитата са доста повече от служебни и работни коли.
 Снимка 664832

Култовият Volkswagen Passat e eдин от моделите, при чието споменаване постоянно си представяме комби. Което не е напълно правилно, тъй като досега Passat постоянно се е предлагам и като седан. Е, това към този момент е в историята, защото деветото потомство на модела, който дружно с Polo, Golf и хипарски ван Bulli одобряваме за същинските емблеми на Volkswagen, към този момент ще се продава единствено като комби.

СДЪРЖАН И СОЛИДЕН

Отвън новият Passat наподобява сдържано, обрано и солидно, тъкмо както всеки Passat би трябвало да наподобява. В дизайнът няма нищо " уау ", нищо дразнещо окото и нищо, което да предизвика непотребни страсти. Сякаш колата ни споделя, че е тук с цел да ни служи, не да ни впечатлява с празненство трикове. Това е тъкмо по този начин, само че истината е, че не бихме отказали малко повече темперамент и малко повече " пеперуди в стомаха ", каквито при първата ни среща нямаше.

Въпреки това, съгласно нас това е най-модерният и грациозен Passat досега. Освен това е и най-дългият. Дори с просто око междуосието на автомобила наподобява голямо, а цифрите го затвърждават. Разстоянието сред двете оси по отношение на предходния Passat е повишено с 6 сантиметра, което в автомобилния свят е доста.
 Снимка 664833



СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ

Модификация: Passat TDI SCR DSG

Работен размер: 1968 куб. см.

Мощност: 150 к.с.

Въртящ миг: 360 Нм

Ускорение: 9.3 сек. до 100 км/ч

Максимална скорост: 223 км/ч

Среден разход: 4.9 л/100 км

Трансмисия: 7-степенна автоматизирана

Базова цена: 73 174 лева

За нас обаче е по-важно друго - това, че откъм гърба има място за баскетболист. Наистина, Passat постоянно е имал репутацията на автомобил с задоволително шир в интериора, само че този път в действителност е впечатляващо. Усещането откъм гърба е като в лимузина, що се отнася до пространството за крайници, освен това без да се компрометира комфорта на водача или седящия до него.

Интериорът е първокласен и цифров, както повеляват последните трендове при колите на Volkswagen. Като споделяме " последни ", имаме поради в действителност последни, тъй като Passat е един от първите модели на марката, който получава новият централен екран. Освен че е по-голям от този, който Volkswagen използваше досега в моделите си, той предлага достъп до напълно нов интерфейс с нова логичност на менютата.
 Снимка 664834

Никога не сме били почитатели на цялостната цифровизация в колите, само че системата в Passat ни харесва. Особено опцията за цялостно къстъмизиране, която ни разрешава да сложи приоритет върху информацията, което е от максимален интерес за нас. Разбира се, има връзка с досегашната логичност, само че към този момент всичко е наподобява по-подредено и интуитивно. Особено " бутонът " за връщане към главния екран, който към този момент е там, където му е мястото - посредата долу.
 Снимка 664829

Новост е и електрическия селектор на режимите на 8-степенната автоматизирана трансмисия, който към този момент е качен на кормилната колона. Все повече дизайнери се стопират на това решение, а и ние взехме да привикваме, тъй че сме удовлетворени. Въпреки това, няколко пъти изключихме от скорост по време на придвижване, в опит да пуснем чистачките.
 Снимка 664830

На фона на всички екрани и и тъч скрийн функционалности, от Volkswagen са решили да върнат физическите бутони на кормилото, което също приветстваме. В последните години германците залагаха на тъч панели и там, само че успеваемостта им не беше от най-хубавите, а и много клиенти се оплакваха от неволното им допиране и нежелано активиране на разнообразни функционалности.

КЛАСИКА

На фона на всички нововъведения и напълно новият дизайн, моторът на тестовия автомобил дефинираме като безспорна Volkswagen класика. Дизеловият 2.0-литров TDI мотор със 150 к.с. е нещо, което ни подухва мемоари от преди 10 години, само че и ни кара да се радваме, че продължава да съществува.

Някои биха нарекли този мотор " old school ", само че след обилни модернизации, които му разрешават да отговори на последните условия за екологичност, той се усеща напълно порядъчен и съответен през 2024 година Тук акцентът пада върху успеваемостта, поддържането на магистрална скорост и ниският разход на гориво - все неща, които би трябвало да бъдат в основата на всеки Passat.
 Снимка 664827

В смесен цикъл, Passat с този мотор е кадърен на разход от 6 л/100 км, което за автомобил с тези размери и багажник с най-малък размер от 690 литра, ни кара да забравим всички хибриди и електрически автомобили, които ни нападат отвред. Когато се качихме в заредената догоре тестова кола и я стартирахме, на таблото пишеше, че можем да изминем близо 1000 километра, преди да се наложи да спрем на бензиностанция.

Нека си го представим, това е София-Бургас-София, след което ще имаме гориво и за седмица каране в градски условия. Ето по тази причина класиката е класика.

Колкото до динамичността, тя е прилична, без упоритости за " наслаждение зад кормилото ". Ускорението до 100 км/ч се прави за 9.3 секунди, а оптималната скорост е задоволителна даже за стандартите на немските аутобани - 223 км/ч. Ако пък мощ от 150 к.с. не е задоволителна, новият Passat се предлага и в хибриден вид със 177 к.с., както и с по-мощен дизелов 2.0-литров турбодизел с 4х4 и мощ 193 к.с.
 Снимка 664828

Има и много технологии, които да ни оказват помощ, освен това не от тези досадните, които единствено се чудим по какъв начин да спрем и да забравим, че съществуват, а ефикасни такива. Лека осцилация във кормилото, тиха звукова сигнализация, мигащ знак на таблото, че се движим прекомерно бързо, това е всичко. Харесва ни, че колата не желае да поеме ръководството вместо нас и да ни ограничи свободата, а просто другарски да ни каже, че бъркаме.
 Снимка 664835

Може да: e палав и занимателен

Не може да: качи Мусала

Липсва му: същинско табло зад кормилото

Passat е положителен воин и последното потомство го потвърждава. Без непотребни искания и без никакво натрапване в него се чувствахме удобно, хареса ни качеството на осъществяването, хареса ни и сдържаният, само че несъмнено моден външен тип. Това е модел, който е някъде по средата сред представително премиум комби и функционална кола за всекидневието и фамилията.
 Тест драйв: Електрическият DS 3 E-TENSE - комфортен и чалнат хеч за всекидневието
Тест драйв: Електрическият DS 3 E-TENSE - комфортен и чалнат хеч за всекидневието

И задоволително пробег за уикенд почивка или седмица каране в града

Представяме си го с 4 велосипеда на покрива, двама младежи на задната седалка и доста куфари в багажника. Ще ни се да имаше малко повече темперамент, малко повече страст в него, само че си даваме сметка, че тогава може би името Passat нямаше да пасва толкоз добре на тази кола. Пардон, на това същинско комби.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР