Казусът с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков

...
Казусът с двойното гражданство на министъра на икономиката Кирил Петков
Коментари Харесай

Канадското гражданство на Кирил Петков постави нов казус

Казусът с двойното поданство на министъра на стопанската система Кирил Петков може да докара до цялостен юридически безпорядък в ръководеното от него министерство. Според Конституцията министри могат да бъдат хора, които са единствено български жители. Петков твърди, че е подал документ за отвод от канадското си поданство преди да стане министър, само че не знае дали процедурата е завършила и няма документ за това. Ако той към момента има двойно поданство и не дава отговор на изискванията на закона, това ще направи нелигитимни всички актове, които е подписал като министър.

Скандалът потегли от запитване на депутата от " ИТН " Димитър Гърдев до министъра на външните работи Светлин Стоев, който би трябвало публично да отговори в Народното събрание идващия петък. Гърдев се базира на медийни изявления.

„ Имах двойно поданство. Баща ми и майка ми емигрираха от дълго време в Канада, аз отидох там на 14-годишна възраст. Придобих автоматизирано поданство, откакто татко ми го закупи, само че се усещам българин. Още преди да завърша „ Харвард “ се върнах тук, бизнесът ми е тук и изнасяме български артикули в Канада. Направих отвод от канадското си поданство много преди да стана министър – още когато разбрах, че има късмет да стана.

 

Нотариално заверено волеизявление е, само че нямам удостоверение от канадските управляващи “,

 

съобщи Петков в „ Лице в лице “ на БТВ нощес.

Според разпоредбите отвод от канадско поданство се прави след попълване на декларация от страна на заявителя. След това държавните органи в Канада би трябвало да вземат решение дали ще уважат заявката или не. Процедурата трае до 6 месеца, тъй като може документите да са непълни или да има потребност от изясняване на събитията.

Според Кирил Петков проблем няма, тъй като той се е съветвал с член на Конституционния съд, който му обяснил, че се взема поради датата на подаване на заявката.

Законът и процедура в България обаче опровергава това изказване. Има и недвусмислено решение на Конституционния съд по сходен проблем. През 1995 година

 

Конституционен съд касира избора на водача на Българския бизнесблок Жорж Ганчев за народен представител.

 

Ганчев има българско и американско поданство, подал е документи за отвод от американския си паспорт, само че процедурата не е приключена все още на избора му. Конституционен съд приема, че Ганчев е бил неизбираем. " Поради публичноправния темперамент на института за поданството, обвързван със значими правни последствия, без правно значение е субективната преценка на претендента за депутат по въпроса за придобиване и загубване на поданството на друга страна. Не е задоволително да са налице материалноправните предпоставки за освобождение от непознато поданство. Необходимо е да е осъществена плануванаъа със закон процедура, която приключва с издаване на подобаващ държавен акт ", написа в решението на Конституционен съд от 13 април 1995 година

 

Подобен проблем имаше с още двама министри до момента

 

- финансовия министър в кабинета на Бойко Борисов Симеон Дянков и с екоминистъра в служебния кабинет на Марин Райков - Юлиан Попов.

За решаването на проблема с Дянков, който имаше и американско поданство, доста оказа помощ посолството на Съединени американски щати. Дянков се закле като министър през юли 2009 година Три седмици по-късно на въпрос за поданството си той изясни, че има желание да се откаже от него, с цел да извърши изисканията на Конституцията. Темата бе повдигната още веднъж през април 2010 година от водача на РЗС Яне Янев. Едва през май 2010 година генералният консул на Съединени американски щати в България написа в отговор на Дянков: " Архивите на посолството, Държавния департамент и Департамента по вътрешна сигурност във Вашингтон бяха прегледани и не съдържат никакви данни или информация, че Вие – Симеон Денчев Дянков – сте жител на Съединените щати ". В писмото не се прецизира по кое време е отнето американското поданство на Дянков. Никой не слага въпроса за отстраняването му.

По-ясен е казусът с Юлиян Попов. Той е определен за длъжностен министър на околната среда и водите на 13 март 2013 година Попов подава декларацията за отвод от английско поданство, която е вписана в английската гранична работа (UK Border Agency) според Закона за английската народност на 7 март 2013 година Според същия закон след регистриране на декларацията деклараторът автоматизирано престава да е английски жител. Ако в период от шест месеца от вписването деклараторът не придобие друго поданство, същият остава английски жител. Това обаче не се отнася до Юлиян Попов, защото сега на вписването той е имал друго поданство - българско. Тази информация е доказана от английското посолство в София с писмо до Министерство на околната среда и водите.

Най-големият скандал с претендент с двойно поданство избухна през 1992 година На 2 декември 1992 година президентът Желю Желев разпореди на Петър Бояджиев, претендент за министър-председател, посочен от Българска социалистическа партия, да сформира държавно управление. Малко по-късно процедурата бе прекъсната, тъй като се оказа, че някогашният политзатворник има двойно поданство – френско и българско.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР