Казусът е поредно доказателство, че с електронното управление се действа

...
Казусът е поредно доказателство, че с електронното управление се действа
Коментари Харесай

Е-поръчки ама друг път

Казусът е следващо доказателство, че с електронното ръководство се работи на правилото " бързай постепенно ".

Още по тематиката
Търгът за разработване на уеб платформа закъснява, а отрасловият закон би трябвало да се промени незабавно

Проектът за техническа задача е на стадий публично разискване

Правителството ще синхронизира работата по електронното ръководство, а след октомври няма да има нови документи, които да не са и в електронен тип

Въпроси и отговори за препоръчаните промени в Закона за достъп до информация

В края на март ДАНС влезе в пътната организация - някой беше изнесъл част от подадените предложения за една от най-скъпите инфраструктурни поръчки на страната, строителство на тунел " Железница ". Вероятната цел е била да се променят офертите на някой от претендентите, с цел да бъде подложен в по-благоприятна позиция. До сходна скандална обстановка надали щеше да се стигне, в случай че търговете бяха електронни. Тогава и поканите за присъединяване, и условията към претендентите, и заявките ще са забележими онлайн и в действително време. А опитите за сходни операции - невъзможни.

Изискването за повече бистрота посредством електронизация в действителност е записано и в отрасловия Закон за публични поръчки (ЗОП). А срокът, който си сложи България, е 1 юли 2017 година Тогава трябваше да проработи единна уеб платформа за търговете, която да употребяват всички министерства, организации, общини и други държавни ведомства. Няколко дни преди този период обаче стана ясно, че сходна система не съществува. Казусът стана обществен, откакто за него алармира бизнесът, а от обясненията на виновната институция - Агенцията за публични поръчки (АОП) се разбра, че стартът на е-поръчките се отсрочва за... края на идната година, защото към момента не е определена компанията, която да я създаде.Как ще работи платформата

Идеята на онлайн платформата за търгове е всичко да става по електронен път и в действително време: от издание на обявлението за поръчката, през подаването на офертите до окончателния избор на реализатор. Системата ще бъде наложителна за всички възложители - държавни ведомства и общини. Услугите й ще са дейни 24/7 и през нея ще може да се следи " онлайн " всеки стадий от публичните поръчки. Изграждането на системата се финансира от оперативна стратегия " Добро ръководство ". Прогнозната стойност на актуалната поръчка е 5.6 млн. лева

Антикорупционна мярка

Въвеждането на единната платформа е условие на Брюксел. То ще обезпечи бистрота и проследимост на всеки стадий от процедурите (виж карето). А те не са за подценяване - посредством публични поръчки страната пренасочва към частния бранш голям обществен запас: по калкулации на Института за пазарна стопанска система за интервала 2007-2015 година администрацията е похарчила над 62 милиарда лева в над 170 хиляди търга. Голяма част от тях - опорочени. Според изследване на Центъра за проучване на демокрацията главните контролни органи в областта на публичните поръчки (АОП, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция) удостоверяват съществуването на високо равнище на корупционен риск в бранша.

" Възможностите за корупция при потреблението на електронна система ще са оскъдни, защото всяка стъпка ще се следи в действително време ", отбелязва Камен Колев от Българска стопанска камара. Уеб платформата няма да е панацея за всички порочни практики при публичните поръчки, само че сигурно е значима стъпка напред. Затова и някои анализатори подозират и предумисъл в забавянето на процеса: " Няма ли политическа воля да се отвори тази кутия на Пандора, мъчно ще се случи, тъй като има интерес да не се вкара тази платформа, защото ще пречи на операциите на възложителите ", отбелязва Петър Бакърджиев от Института за правни разбори и проучвания.
България обаче е задължена да вкара платформата до октомври следващата година, в противоположен случай Европейската комисия може да стартира наказателна процедура против страната ни.

Електронизацията на поръчките има и още един, по-практичен миг - ще понижи бюрокрацията. В момента документите за някои търгове се носи с кашони, които по-късно се подритват по коридорите на министерствата.

Търг, обжалване, търг, обжалване

Държавата разгласи търг за построяването на платформата още през август предходната година. Поръчката обаче беше атакувана в Комисия за защита на конкуренцията и регулаторът отчасти се съгласи с възраженията на компанията жалбоподател. Последва втори опит за рестарт през март. " От страницата на АОП се вижда, че са последвали редица въпроси от евентуални участници, което подсказва, че документите още веднъж е била неразбираема ", отбелязва Петър Бакърджиев. Поръчката беше обжалвана, само че този път Комисия за защита на конкуренцията отхвърля да образува произвеждане. Така обаче срокът за приемане на предложения се отсрочи с месец. В края на май бяха събрани шест предложения. Сега АОП имат три месеца да ги оценят, да сключат контракт и да се надяват, че няма да има нови тъжби в Комисия за защита на конкуренцията, което е малко евентуално. Произнасянето на Комисия за защита на конкуренцията, без значение дали почете жалбите, лишава най-малко месец-два. След това определеният реализатор евентуално би трябвало да работи по-бързо от плануваното, с цел да се случи всичко съгласно графика на Европейски Съюз.

Новият период - октомври 2018 година, също крие риск. Първият стадий на поръчката би трябвало да се извърши за една година. " По информация на специалисти едногодишният период е проблематичен. Доста модули би трябвало да се свършат, тъй че постоянно съществува възможност да не се се случи в точния момент и е въпрос на оценка на офертите и готовност на определения реализатор ", споделя Камен Колев. " Ако се види, че процедурата по основаване на системата ще се забави, може да се задейства и социална поръчки при условия на неотложност. Евентуалните наказания към България са задоволително основателна причина ", счита юристът проф. доктор Иван Тодоров.

А за какво не Auxonize

Малко преди казусът с е-системата за търгове да стане обществен, основателят на Walltopia Ивайло Пенчев разгласи, че ще даде своята платформата Auxonize за безплатно прилагане от държавните институции още на 10 юли. Засега единствено една община - Горна Малина, е показала обществен интерес да я употребява. Някои специалисти обаче настояват, че европейското законодателство не разрешава публични търгове на външна платформа. Васил Величков, някогашен консултант по електронно ръководство в кабинета на Румяна Бъчварова, изяснява, че страните в Европейски Съюз имат опция да изберат разнообразни подходи в електронното ръководство на публични поръчки. Някои влагат и вършат лична платформа и задължават всички възложители да я употребяват. В други се сертифицират няколко компании с сходен опит, които подлежат на характерен надзор. Вторият модел се употребява в страни, където сходен пазар е развъртян и надлежно има конкуренция. В България при избирането на модел още не е имало потвърдена платформа с покритие, по тази причина е определен вторият модел, отбелязва Величков.

Пред разновидността с потреблението на Auxionize стоят два съществени въпроса. От една страна, дали частната платформа може да извърши всички условия на Закона за публични поръчки. " Това е един добър артикул, който чудесно работи за корпоративни публични поръчки, само че би трябвало да се види до каква степен е съчетаем със законодателството, с цел да се приложи от възложителите ", изясни Колев. Вторият въпрос е по какъв начин ще се подсигурява бистрота и дали кодът ще бъде отворен, защото това е основен метод да се предотвратят операции, добавя Величков. " Чисто политически, с това закъснение сега страната би могла да намерения да сертифицира такава система за някои по-прости процедури по Закон за обществените поръчки ", споделя той, като прибавя, че в някои страни има хибриден модел, при който страната си прави платформа, само че я отваря и за частния бранш. Накратко: на доктрина платформата може да се употребява, на процедура има условности.

Гледай поръчките, мисли за е-правителството

Казусът сподели и безхаберието на държавните институции. Тъй като задължението да се употребява уеб платформа за публичните поръчки от 1 юли е записано в Закон за обществените поръчки, основателно породи въпросът дали неналичието на система няма да даде опция всички търгове, оповестени след юни, да бъдат атакувани като незаконосъобразни. От АОП обясниха, че са " подхванати дейности за отразяване на нужната смяна в Закона за публичните поръчки ", с които срокът за въвеждане на онлайн платформата да се удължи. Няколко адвокати, с които " Капитал " беседва, обясниха, че даже да има тъжби против търговете в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), то поръчките надали биха били анулирани. Причината е, че те се подават против възложителите, а в тази ситуация те нямат техническата опция да спазят закона просто тъй като уеб платформата е несъществуваща.
" Ясно беше от няколко месеца, най-малко за специалистите, че системата не може да влезе в приложимост от 1 юли, тъй че съответните администрации следваше да създадат някаква подготовка ", разяснява Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК).
Още по-големият проблем е по какъв начин този проблем освети и мудното отвращение, с което се работи по отношение на въвеждането на електронно ръководство. " От 2001 година сме похарчили 3 милиарда за електронизация на ръководството, само че резултат няма. Към днешна дата едвам 8% от регистрите са интегрирани между тях, а единствено 4% от тях дават опция за двустранен продан на информация. Една трета от регистрите към момента са книжни ", споделя Камен Колев.
Зорница Славова от Института за пазарна стопанска система напомня, че още през 2007 - 2008 година са изпращани държавни делегации в Естония, с цел да се придвижи и у нас опитът им с електронните платформи. Около 10 години по-късно обаче се вижда, че с електронното ръководство се работи на правилото " бързай постепенно ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР