Казусът Боклукгейт, в който са замесени заместник-министърът на екологията Красимир

...
Казусът Боклукгейт, в който са замесени заместник-министърът на екологията Красимир
Коментари Харесай

Зам.-министър Живков - в ареста заради Боклукгейт, отражението на COVID-кризата, напусна ни Кристо...

Казусът " Боклукгейт ", в който са забъркани заместник-министърът на екологията Красимир Живков и предприемачът Атанас Бобоков, е измежду водещите тематики на вестниците в понеделник.

" Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и предприемачът Атанас Бобоков остават в ареста. Това дефинира Ангелина Гергинска от профилирания съд. Тя почете настояването на спецпрокуратурата най-тежката мярка за неотклонение да бъде наложена и на Габриел Савов и Николай Миховски. Съдията прати в ареста и Айгюн Еминов, за който обвиняването искаше единствено домакински арест. Под наблюдаване у дома остава единствено Васил Богданов. Всички те са упрекнати по така наречен дело " Боклукгейт ". Прокуратурата твърди, че те са част от проведена незаконна група, основана с користна цел. Богданов е упрекнат и за данъчни закононарушения. Еминов има и обвиняване за нарушавания при ръководството за рискови боклуци. Прокуратурата твърди, че има доказателства за фиктивни търговски сдружения, следени от Бобокови и други обвинени лица. Обвинението споделя, че те в никакъв случай не са имали потенциала да осъществят нужните по закон дейности, за които са били издадени известия за вноса на боклуци. Габриел Савов е управлявал РИОСВ-Плевен, когато гръмна абсурдът с открития в града тонове рисков отпадък от Италия. Той беше открит на площадката на компания " Феникс ", чийто притежател по документи е Еминов. Фирмата обаче му е трансферирана от Николай Миховски, предприемач с бизнес в преработването на отпадъците, споделя БНР. Съдът одобри, че на този стадий от следствието има задоволително доказателства, от които да се направи обосновано съмнение, че арестуваните са направили посоченото закононарушение. Освен това има заплаха да извършат ново, в случай че останат на независимост. Според съда публичният имидж на обвинените може да повлияя върху събирането на доказателствата. Съдията даде образец по какъв начин един от очевидците на прокуратурата е дал показания едвам когато е схванал, че Живков е задържан. Съдията изясни, че няма да изброява изчерпателно доказателствата. А ще уточни единствено минимума, който обосновава съмнението, че упрекнатите са създатели на закононарушението. Според нея има групи очевидци, които описват за връзките сред участниците в групата. Тя цитира оперативна информация за открития боклук на площадката на компания " Феникс ". Други очевидци пък разказали за околните връзки на Бобокови с Миховски и Савов. Сред доказателствата има и листчета с надпис " Спешно " (от правосъдното определение не стана ясно кой ги е писал и какво е било спешно). Има и очевидец за връзката сред боклука и компанията на Бобокови " Монбат ". Съдът загатна и тържества, проведени от Миховски, на които участвали чиновници от Регионална инспекция за опазване на околната среда и шефът на екоинспекцията в Плевен Савов... " - в. " Сега "

" Всеки предприемач може да си напише лист и да си го постави в касата. И аз мога да напиша и да кажа: за кмета на Поморие - 1000 лева, за Горанов - 2000, за Нанков - 3000, за еди-кой си - 4000. Аз не желая да разясня, арестуваният да каже какъв е този лист. Това разяснява пред публицисти министър председателят Бойко Борисов в излъчено във фейсбук профила му посещаване на сектор от строителството на обхода на Поморие. Вчера профилираната прокуратура изпрати до медиите гърба на фотография, за която твърди, че е открита в жилището на А. Б. Прокуратурата употребява единствено букви, само че по всяка възможност те са на русенския предприемач Атанас Бобоков. Той е измежду десетте души, на които са повдигнати обвинявания по следствие за вноса и преработката на боклуци. " Когато правеха добър бизнес, съм им откривал фабрики. Когато предупредихме, че с отпадъците ще има проблем - това беше преди локалните избори още, и от този момент ДАНС, мвр под управлението на прокуратурата работят. Всеки би трябвало да се сърди самичък на себе си ", заключи още Борисов по най-новото следствие на прокуратурата. За обвинявания за присъединяване в незаконна група зам.-министър на екологията Красимир Живков, той удостовери, че е от ГЕРБ и съобщи, че още в понеделник на негово място ще бъде назначен различен. " Няма да желаеме оставка на заместник-министър Живков. В понеделник го сменяме. Зам.-министрите се сменят с моя заповед и сме се разбрали с министъра на екологията Емил Димитров в понеделник в 8 ч. да има предложение от него за зам.-министър с сектор " боклуци "... Но няма благосклонност за никого и в случай че си мисли някой, че ще предупредим за това, което вършим, тъй като по един или различен метод сме се познавали или работили дружно - няма такова нещо. Специално в ГЕРБ не може да ни упрекнете... Е, в този момент, като оправдаха Цветанов, и ние съжаляваме, че сме го отстранили, само че тогава по този начин беше. Помните доста добре ", разгласи министър председателят. Допълни, че евентуално Цветанов ще си направи собствен политически план... " - в. " Дневник ".

" Свое пояснение за листата " Бобокови " с емблематични имена на хора от прехода, против които има суми от 20 до 650 милиона в левове и долари, даде един от предприемачите в него - Красимир Стойчев. " Имам доктрина за листата. В далечната 2004 година при мен пристигна Младен Мутафчийски, мой другар, и разви тезата, че ще се влиза в Европейски Съюз и би трябвало някои по-мощни структури да пазят част от българските ползи в България. Тоест не да се прави обединяване като Г-13 или " Възраждане ", а да се направи нещо като холдингова конструкция с действителни пари ", описа Стойчев. Казах на Мутафчийски, че концепцията е налудничава, от какво ще се пазим, Европейски Съюз е благоприятни условия, не опасност, добави предприемачът. Казах му да не ме занимава с нелепости, съобщи Стойчев пред бТВ. Думите му обаче на процедура потвърдиха една от версиите за листата, открит от прокуратурата в дома на Атанас Бобоков, която " Стандарт " заяви още през вчерашния ден. Според нея описаните пари са били лептата на всеки от предприемачите за Фонд за избавление на България. Фондът е трябвало да бъде основан през 2005 година за да събере към 2 милиарда лева В листата на братя Бобокови е маркирано кой предприемач с какви средства ще се включи, а плюсчетата са за тези, с които към този момент е разговаряно. По този метод те са желали да противодействат на непознатите вложители, навлизащи мощно в страната и заплашващи българския бизнес. Чудно е по какъв начин предприемачи с толкоз сполучлив бизнес като братя Бобокови са тръгнали да се занимават с противозаконна активност. Те имат в предприятията си европейски вложители, които са ги проучили и не биха вложили пари, в случай че има нещо неправилно в тези компании, означи Стойчев като даде за образец " Монбат " на Бобокови, където взе участие и мощен европейски капиталов фонд. " - в. " Стандарт ".

Отражението на Коронавирус -кризата върху България също е измежду тематичните акценти.

" 750 милиарда евро ще бъдат инжектирани в стопанските системи на страните членки на Европейски Съюз, реши тази седмица Еврокомисията, като България ще получи достъп до 12 милиарда евро. Това съобщи еврокомисарят Мария Габриел пред бТВ. 9 милиарда ще са от новия оздравителен инструмент под формата на грантове, а още 3 милиарда ще са под под формата на заеми, добави еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта. По-важно е, че зад тези пари стои национална стратегия, която би трябвало да разчете кои браншове да бъдат подкрепени, тъй че възобновяване да бъде в действителност стабилно, посочи Габриел като подчертава върху това средствата да бъдат изразходвани за стратегически вложения. Според нея би трябвало да бъдат отделени предпочитано средства за просвета и тя се радва, че Европейски Съюз е определил тази сфера като извънредно значима. " Кризата потвърди, че не можем да се оправим без просвета ", безапелационна е Габриел, тъй като не можем да се преборим с пандемията без научни проучвания. Европейският иновационен съвет е дал огромно преимущество на откривателите, тъй като всички " стартъпи минават на едно гише ". Важно е всеки да има достъп до информация и по-късно финансирането да става бързо, а не по-старите механизми, сподели Габриел. Европа има проблем с дезинформацията и подправените вести, които евентуално са част от целенасочена акция против Съюза. Според Мария Габриел образованието още веднъж е отговора за оправянето с така наречен " фалшив нюз "... " - в. " Стандарт ".

" България е измежду най-пострадалите финансово страни в Европейски Съюз от Ковид-пандемията, демонстрира изследване на Европейския парламент, извършено онлайн от Kantar сред 23 април и 1 май 2020 година измежду 21 804 респонденти в 21 страни членки на Европейски Съюз (без Литва, Естония, Латвия, Кипър, Малта и Люксембург). Основните проблеми на хората по време и след рецесията са загуба на приходи, безработица и неспособност за покриване на задълженията. Шест от десетима жители са изпитали персонални финансови усложнения, демонстрира проучването. Цели 58% от хората декларират, че са срещнали финансови усложнения в персоналния си живот от началото на пандемията от ковид. Такива проблеми включват загуба на приходи (30%), безработица или частична безработица (23%), потребление на персонални спестявания по-рано от плануваното (21%), компликации при изплащането на наем, сметки или банкови заеми (14%), както и компликации при вярното и почтено качество на хранене (9%). Един на всеки десети споделя, че му се е наложило да изиска финансова помощ от семейство или другари, до момента в който 3% от интервюираните са изправени пред банкрут. Като цяло, интервюираните в Унгария, България, Гърция, Италия и Испания е най-вероятно да са изпитали финансови проблеми, до момента в който тези в Дания, Холандия, Швеция, Финландия и Австрия е минимум евентуално да оповестят за проблеми. В последните изредени страни повече от 1/2 от интервюираните не са изпитали нито един от тези финансови проблеми: те са 66% в Дания, 57% в Холандия, 54% във Финландия и 53% в Швеция. Реалността у нас също удостоверява изводите от проучването. Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият бранш е заплашен, в случай че не се подхващат ограничения. Затова той и сътрудниците му желаеха от общината понижаване на налозите с до 60% за наем и такса боклук. " Ние молим за понижаване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от сътрудниците, към момента не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят ", разяснява Димитров пред Нова телевизия, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград. В прилежащата община Дупница също се канят да затварят. Търговците на една от най-големите тържища за коли втора употреба у нас се надяват на знамение. " За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма по какъв начин да ни покрие разноските ", твърди Кристиян Крумов. Затова е решил да спре с вноса от Италия, а след това ще му мисли. " Хората са страхливи, те няма да подхващат промяна на колите, ние няма от кое място да ги купуваме и надлежно няма да има импорт и тука ", добави Крумов. Той планува рецесия в сектора най-малко още година, макар че цените на колите втора употреба към този момент са надолу с 10%... " - в. " Сега ".

Всекидневниците не престават да наблюдават властовата борба в Българска социалистическа партия.

" Българска социалистическа партия е същинският притежател на леви политики, тъй като всичко, което се постанова да се прави за превъзмогване на последствията от коронакризата, ние предлагаме от няколко години. То обаче беше отхвърляно, а в този момент е действителен развой. Сега се приказва за ролята на страната в стопанската система.Правят се държавни компании, национализират се компании. Само преди 4 години ние предлагахме страната да закупи ЧЕЗ. Българска социалистическа партия е достоверният притежател на лявото. " Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БТВ. Тя акцентира, че левицата поддържа концепцията за държавни бензиностанции, само че остава с запаси за осъществяването й. " След здравния проблем обаче, както се вижда, идва по-тежкият в стопански и обществен проект. Виждате и недоволството, което се надига както в България, по този начин и в Европа ", сподели Нинова. Тя цитира изследване на Европейския парламент, което демонстрира, че България е в едно от най-тежкото състояние във връзка със загуба на работни места, ниски приходи и големи задължения, които българите имат да заплащат. Нинова посочи, че левицата от години упорства да се отбрани националното произвеждане, както и за нов модел в опазването на здравето. По думите й в рецесията си е проличало, че държавните и общинските лечебни заведения са грабнакът на опазването на здравето. Тя изрази вяра, че един ден те няма да бъдат търговски сдружения. " Данъчната промяна, която се разисква в този момент, е внасяна четири пъти от нас - предлагаме унищожаване на плоския налог и въвеждане на напредничав. По време на рецесията богатите станаха по-богати, а бедните - по-бедни, неравенствата се задълбочиха. Чрез данъчната политика могат да се понижат неравенствата сред богати и небогати ", безапелационна е Нинова. По мотив избора на ръководител на Българска социалистическа партия, тя разяснява: " Датата на избора е 26 септември. " На въпрос за кандидатурата на Кирил Добрев и дали това не е спектакъл сред двамата, Нинова съобщи: " Не вземам участие в театри. За първи път на този избор ще гласоподават всички членове на партията. Всички са добре пристигнали с стратегия и идеи- и дано хората да изберат ". По думите й вътрешните несъгласия, които в последно време стават обществени, вредят на имиджа на Българска социалистическа партия и е редно въпросите да се разискват на партийните конгреси на партията. " Здравият разсъдък надви, имунната система на партията проработи ", посочи Нинова. Тя означи, че в последните седмици върви акция против Българска социалистическа партия. " Политическите ни съперници, така наречен вътрешна съпротива и обществени представители повтарят едни и същи думи. Личи, че общ център ги създава ", сподели Нинова. Тя сподели още, че в петък се е взело решение от Националния съвет да продължи процесът на избор, а точно - отчетно-изборните конференции, избор на ръководител, конгрес. " Докато аз съм ръководител, решенията за Българска социалистическа партия ще се вземат от Българска социалистическа партия, а не от външни сили ", заключи Нинова. " - в. " 24 часа ".

" Нямам нищо общо с хората от листата с имена на известни предприемачи, който популяризира прокуратурата като част от следствието против братята Бобокови, безапелационна е водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която няма визия и гадае какво сплотява тези персони. Пред БТВ тя разяснява и наличието на името на Георги Гергов във въпросния лист, отбелязвайки, че не се е чувала с него от месеци, а неговото изявление за ограниченията против ковид е позитивна оценка за ръководството на ГЕРБ, която тя не може да одобри. Нинова съобщи, че има вяра на прокуратурата единствено когато има неоправдателна присъда по обещано дело, тъй като това значи, че обвиняването е потвърдило осъщественото закононарушение. Кризата с ковид е потвърдила правотата на Българска социалистическа партия, че бъдещето е на левите политики и това е видно от завоя в тази посока на ръководещите.

Сега доста се приказва за ролята на страната в стопанската система. Ние сме достоверните носители на тази концепция. Само преди 4 години предложихме страната да купи ЧЕЗ. Подкрепяме концепцията за държавни бензиностанции, само че оставаме с запаси за това по какъв начин ще бъде осъществена, съобщи Нинова, която още веднъж съобщи, че би трябвало да се отстрани плоският налог и да се премине към прогресивно облагане. Според нея скоро ще се осъзнае, че не може лечебните заведения да са търговски сдружения и би трябвало да са държавен приоритет. Корнелия Нинова изясни спада на известността на Българска социалистическа партия с 12%, съгласно проучване на " Алфа Рисърч ", с обща наклонност в Европа, където хората се солидаризират с държавните управления по време на рецесията с ковид, тъй като се надяват те да им спасят живота. Българска социалистическа партия е носителят на достоверните леви полезности и политики, безапелационна е Нинова, която не се опасява от нови политически план на Мая Манолова. Нинова счита, че във вътрешните работи на " столетницата " се бъркат външни сили от България, които могат да бъдат познати по говоренето на политическите ѝ съперници. Що се отнася до приятелския огън в Българска социалистическа партия от страна на Валери Жаблянов и Кирил Добрев, водачът на " столетницата " счита, че разногласията не би трябвало да излизат в публичното пространство отвън партията, тъй като задачата на недобронамерените сили е партията да наподобява разграничена. " - в. " Труд ".

Вестниците посвещават и голям брой изявления на международно известния актьор Христо Явашев-Кристо, който ни напусна на 84-годишна възраст.

" Христо Явашев, знаменит с артистичния си псевдоним Кристо, умря на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му във " Facebook " и " Инстаграм ", а в известието се добавя: " Кристо живя пълноценно, освен мечтаеше за неща, считани за невъзможни, само че и ги реализираше ". В него се споделя още, че огромната галерия в Париж това лято и пакетирането на Триумфалната арка следващата година ще се осъществят според волята му. Никой актуален създател от български генезис не е реализирал известността и креативното въздействие на Христо Явашев. За това способства и партньорството в живота и изкуството с починалата Жан-Клод Денат дьо Гилбон, известна просто като Жан-Клод. От 1994 година творбите им, в това число тези от предишното, са с създател " Кристо и Жан-Клод ".

Роденият в Габрово в фамилията на прочут индустриалец Христо емигрира на Запад през 1957г., дами се за Жан-Клод през 1959 година и двамата заживяват в Съединени американски щати от 1964 година В продължение на 56 години той живя в Ню Йорк. През 1973 година, откакто 17 години е бил без поданство, той става жител на Съединени американски щати. До гибелта си той не се завърна в България.

През 2017 година в изявление за в. " Ди Цайт " Кристо сподели: " През всичките тези години бях безотечественик. Но не поданството - идентичността прави индивида. А моята еднаквост е Кристо. Това е нещото, което никой не може да ми отнеме ". Също там той показа за съдбовната смяна на 21 години, до момента в който е бил при родственици в Прага: " Именно там взех решение, че в никакъв случай повече няма да се върна в тъпата България ". Но той не мразеше България и българите, а репресивната система на компартията.

Последният му план бе за пакетирането на Триумфалната арка в Париж през 2020 година, само че поради пандемията от ковид той бе заставен да го отсрочи с година. Реализарането му продължава... " - в. " Дневник ".

" Американският художник от български генезис Христо Явашев - Кристо умря на 84 години в Ню Йорк. Новината разпространиха сътрудниците му, а в известието се добавя: " Кристо живя пълноценно, освен мечтаеше за неща, считани за невъзможни, само че и ги реализираше ". Христо Явашев, който работеше непроменяемо в съдействие със брачната половинка си Жан-Клод де Гийебон, получи международно самопризнание с пространствените си художествени съоръжения, опаковащи с плат разнообразни предмети - от пишеща машина и телефон до цели здания, острови и даже крайбрежие. Сред забележителните му планове са пакетирането на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени пердета в Калифорния и " Плаващите кейове " - оранжеви пътеки, прекосяващи езерото Изео.

Твърде малко знаем както за личността, по този начин и за работата на този единствен български актьор, приветстван от света - макар че тукашните медии с любознание следяха интернационалния отзив от неговите творби (поне след 1990 г). В последните си шейсет години той бе жител на света, а най-много - жител на далечната планета на своето изкуство. Роден е в Габрово на 13 юни 1935 година Дядо му е учен Анани Явашов, разкрил руините на античния римски град Арбитус, а татко му - прочут индустриалец. Учи във ВИИИ " Николай Павлович " (днес Национална художествена академия). През 1957 година емигрира и година по-късно идва в Париж, където среща Жан-Клод. През 1973 година, откакто 17 години е бил без поданство, става жител на Съединени американски щати. До гибелта си Кристо не се завърна в България. Макар че връзките му с родината не са изцяло прекратени - главен сътрудник в техническата реализация на неговите планове бе племенникът му Владимир Явашев.

" Изкуството е най-важното нещо в живота ми. Не обичам да диспутирам, пазя или разпределям морал. Аз съм против безусловно всичко, което е агитация - религиозна, политическа или екологична. Само индивидите могат да вършат изкуство. Това е неукротим ентусиазъм и не може да бъде оневинен от възприятието за положително или неприятно. Изкуството е изкуство ", споделяше той. Само преди дни Кристо, затворен от началото на карантината в своя дом-студио в Сохо, даде просторно изявление пред Си Ен Ен. " Аз съм актьор, който е изцяло несъизмерим, изцяло безконтролен и изцяло свободен ", сподели той. На това място той живее и работи от 1964 година, когато с Жан-Клод идват в Ню Йорк. " Никой не идва тук. И аз се опасявам да излизам. Не желая да вървя в болница, не желая да вървя на никое място. Невидимият зложелател може да пристигна когато и да е ", смее се Кристо. Дори и след гибелта на Жан-Клод през 2009 година, художникът продължаваше да подписва като съдействие с нея монументалните планове, които основава. Тази година трябваше забележим неговата опакована в сребърен плат и алено въже Триумфална арка. Първоначално планът трябваше да е подготвен напролет, само че се забави, с цел да не наруши спокойствието на гнездящите по това време керкенези. Насрочена за идния септември, инсталацията още веднъж бе отсрочена - този път за септември 2021-ва, поради ковид. Кристо, който след две седмици щеше да навърши 85 години, бе изпълнен с креативна сила и се надяваше да осъществя и други планове по-късно.

Последната монументална " опаковка " на Кристо бе " Плаващите кейове " в Северна Италия. Над 1 милион души съумяха да се почувстват като Исус, вървешком по вълните на езерото Изео, а спомагателен късмет да влезем " в кухнята " на плана бе документалният филм на Андрей Паунов " Да вървиш по вода ", прожектиран по кината у нас. През 2018 година той пусна на езерото Серпентайн в лондонския Хайд Парк своята " Мастаба ". Тя бе нещо като демоверсия на отколешната му фантазия - да сътвори гигантската пресечена пирамида от подредени нефтени варели в пустинята в ОАЕ. " Кристо и Жан-Клод постоянно са подчертавали, че желаят артистичната им работа да бъде продължена и след гибелта им. Затова L`Arc de Triomphe, Wrapped според волята на Кристо ще бъде осъществен сред 18 септември и 3 октомври 2021 година ", добавя днешното известие от неговия кабинет. От 1 юли до 19 октомври тази година в Центъра " Помпиду " ще се организира и огромната галерия за живота и работата на двамата в Париж. През 1958 година Кристо написа в писмо: " Красотата, тишината и изкуството постоянно ще побеждават ". Днес тези думи звучат по-силно от всеки път, се споделя още в известието за кончината му. " - в. " Сега ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР