Казусът „Алепу“ е в нова фаза: Административният съд в Бургас

...
Казусът „Алепу“ е в нова фаза: Административният съд в Бургас
Коментари Харесай

Съдът се произнася на първа инстанция за строежа

Казусът „ Алепу “ е в нова фаза: Административният съд в Бургас ще взема решение законно ли е брегоукрепването под формата на хотел над някогашния Шофьорски плаж. Преди месец Окръжната прокуратура оспори като незначително разрешението за градеж и с това спря строителството. Причината – в началото е издадено позволение единствено за подсилване на свлачището на Алепу, а след това е издадено ново, което включва и градежа на курортен комплекс.

Съоръжението все още е опаковано. Миналата седмица прокурори от Върховната административна прокуратура откриха още нарушавания. Магистратите установяваха, че подпорната стена е построена в противоречие с строителните бумаги. По-късно през днешния ден съдът ще заседава по митинга на прокуратурата – законно ли е строителното позволение за опакованата структура.

Според деятеля и общински консултант от „ Демократична България “ Димитър Найденов решението за градеж е издадено незаконосъобразно. „ В капиталовото желание през 2017 година се появява тъй наречените съпътстваща активност по подсилване на записаното свлачище посредством това геоложко оборудване. Според шефа на РИОСВ-Бургас, за тази активност не е нужен Оценка на въздействието върху околната среда (б.р. Оценка на въздействието върху околната среда), тъй като тъй наречените посочената активност не попада в дейностите, изброени в Приложение 1 и 2 към член 92 и член 93 от Закона за запазване на околната среда. Това не е по този начин “, добави той.

Найденов съобщи, че е алармирал Министерството на околната среда и водите за този пропуск, само че все няма отговор от ведомството. По думите му задачата е била да се избегне публично разискване, което е част от процедурите по Оценка на въздействието върху околната среда.

„ Оценката на въздействието върху околната среда не е някаква спирачка пред вложителя, тъй наречените Оценка на въздействието върху околната среда има за цел да направи инвестицията съгласувана с всички нормативни условия. За жал, макар че тази оценка е европейско условие, тя е опорочена в България посредством присъединяване на вложителя при взимането на решение “, уточни Спас Узунов от Българска фондация „ Биоразнообразие “.

От „ Алепу Вилидж “ обявиха за bTV, че „ в самото начало по почналите съгласувателни и разрешителни процедури с всички институции, документите съдържа точно ясните ни капиталови планове, които са напълно съобразени със заложените процедури в нормативната уредба. В таи връзка приветстваме самодейността на съответните държавни институции да извършат инспекция “.

Председателят на Обществен съвет-Созопол Димитър Бишков е на мнение, че точно неналичието на публично разискване е една от аргументите за презастрояването по Черноморието. Главният проектант на община Созопол арх. Радост Георгиева разяснява, че чака бързо разрешаване на проблема, тъй като туризмът няма интерес от бетоновото оборудване на плажа.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР