Казуо Ишигуро Британският писател от японски произход Кадзуо Ишигуро бе

...
Казуо Ишигуро Британският писател от японски произход Кадзуо Ишигуро бе
Коментари Харесай

Британският писател Казуо Ишигуро с Нобел за литература


Казуо Ишигуро

Британският публицист от японски генезис Кадзуо Ишигуро бе почетен с Нобеловата премия за литература за 2017 година.

" Отличието се присъжда за неговите романи, които с огромна прочувствена мощ разкриват бездната под нашето илюзорно възприятие за връзка със света “, оповестиха от Шведската академия.

Той е създател на осем романа, измежду които " Още един път в Нагасаки ", " Художник на изменчивия свят ", " Остатъците от деня ", " Никога не ме оставяй " и други.

Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 година в Япония, само че още на петгодишна възраст се мести с родителите си във Англия, където приключва британски език и философия в Университета в Кент, след което и креативно писане в Университета в Източна Англия.

Сред тематиките, които са най-силно наранени в неговите творби, са тези за паметта, времето и самозаблудите, показват от Академията. Те са изключително отчетливи в най-известния му разказ " Остатъците от деня “ (1989 г.), който няколко години по-късно е екранизиран. В едноименния филм взе участие Антъни Хопкинс в ролята на захласнатия от отговорностите си иконом Стивънс.

" Творбите на Ишигуро са белязани от внимателно въздържан метод на изложение, самостоятелен от протичащите се събития “, се споделя в известието на Академията.

Освен осемте си романа Ишигуро написа разкази и сюжети за киното и малкия екран.

Пред ББС Ишигуро сподели, че приема премията като " величествена чест ", тъй като тя значи, че той се движи по стъпките на на-великите създатели.

През 2008 година вестник " Таймс " слага Ишигуро на 32-ро място в класацията им на " 50-те най-велики английски писатели от 1945 година ". През 1995 година кралицата го награждава с Ордена на Британската империя за особени заслуги към британската литература, а френското държавно управление го прави през 1998 година Кавалер на Ордена за изкуство и литература.

Тази година паричната равноценност на премията е 9 милиона крони (944 000 евро).

Миналата година Нобелова премия за литература получи Боб Дилън и изборът му провокира сериозен спор.

Нобеловата премия за литература се връчва от 1901 година. В устава на Нобеловия комитет написа, че " литература е освен белетристиката, само че и други творби, които по форма или жанр се явяват литературни полезности ".

Пръв лауреат на Нобеловата премия за литература е френският стихотворец Рьоне Сюли Прюдом.

Двама души се отхвърлят да получат Нобеловата премия за литература - съветският публицист Борис Пастернак през 1958 година и френският мъдрец Жан-Пол Сартър - през 1964 година

Уинстън Чърчил получава Нобеловата премия за литература през 1953 година (по това време е министър-председател на Великобритания).

Нобеловата седмица стартира в понеделник с премията за физиология и медицина, която отиде при трима американски учени за откриването на молекулярен механизъм, контролиращ биологичния часовник.

Във вторник беше връчена премията в региона на физиката, която отличи трио физици, спомогнали за наблюдението на гравитационните талази.

Трима учени завоюваха и премията за химия, която отиде при създателите на революционен способ за опростяване и възстановяване на изображенията на биомолекули.

В петък в норвежката столица Осло ще бъде посочен носителят на премията за мир.

Новият собственик на премията в памет на Алфред Нобел за стопанска система ще бъде разгласен на 9 октомври в Стокхолм. Отличието е учредено от централната банка на Швеция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР