Казармата се връща, но не насила, а с куп стимули

...
Казармата се връща, но не насила, а с куп стимули
Коментари Харесай

Връщат казармата с куп стимули за младите

Казармата се връща, само че не принудително, а с куп тласъци за младите, които се съгласят да бъдат гратис подготвени на съществени военни умения.
Офертите са заложени в плана за доброволната казарма, за който вицепремиерът и боен министър Красимир Каракачанов заприказва още при започване на годината. Министърът и неговият екип към този момент са на финалните редакции на плана за промени в Закона за защитата и въоръжените сили. Предвидено е в средата на септември те по едно и също време да бъдат показани на депутатите и оповестени за необятно публично разискване, написа "24 часа ".
Държавата да спомага на служилите в доброволната казарма да си намират работа даже в частни компании, е едно от предложенията на военните.
Каракачанов ще упорства даже да се вкарат данъчни облекчения на фирмите, които наемат такива хора.
Отделно след доброволната казарма ще се дават рекомендации за работа в държавната или общинската администрация, както и за длъжности в министерствата на защитата и на вътрешните работи.
Предвижда се младежите, отличили се в доброволната казарма, да получават даже покана за работа в специфичните служби.
Предлага се и с изключение на да бъдат здравно обезпечавани за периода на доброволната казарма, младежите да получават този бонус от страната и в месеците след напускането ѝ. Освен това страната ще заплаща таксите за образование на претендентите, които са признати държавна поръчка в университетите в страната.
Връщането на доброволната казарма е за да се попълнят свободните длъжности за запаси в другите формирования на въоръжените сили. Според отчета на Министерството на защитата за миналата година попълнените вакантни длъжности са едвам 600 от близо 3000 незаети щатни бройки.
Ако концепциите бъдат признати от Народното събрание, за реализирането им би трябвало да се гласоподава спомагателен бюджет на военното министерство. Което значи, че законът може да влезе в действие най-рано от идната година.
Предвижда се на работа да се назначават както мъже, по този начин и дами на възраст до 28 години.
Срокът на доброволната казарма ще е 3 месеца, само че с 3 месеца предварителна подготовка. Военните не плануват даже съществуването на учебен ценз, с цел да се влезе в казармата. Но доброволността на хората с главно и на тези със приблизително и висше обучение ще протича по друг метод.
При първичното влизане в казармата ще се подписва контракт за прекосяване на начална военна подготовка, която ще продължава месец. Това ще става в специфичен център за военно образование към Националния боен университет “Васил Левски” във Велико Търново. Такъв към момента не съществува, само че ще бъде основан, обясниха за “24 часа” от министерството на защитата.
Преди постъпване претендентите ще минават изпит по физическа подготовка при облекчени условия.
Също по този начин ще минават на тестванията за психическа склонност и всички медицински проучвания, както това става с претендентите за кадрова военна работа.
Настаняването, униформите, храненето и образователните занятия ще бъдат напълно за сметка на военното министерство.
Допълнителен
бонус за доброволните бойци ще е безплатното здравно обслужване.
Ще им бъдат направени и застраховки против гибел, нетрудоспособност в резултат на злополуки при осъществяване на отговорностите и така нататък
При първичната военна подготовка необразованите бойци ще бъдат записвани на вечерни учебни заведения по тяхно предпочитание, с цел да завършат приблизително обучение.
Поради ограничавания брой длъжности с условия за главно обучение обаче не се планува тези доброволци да изкарат цялата казарма, а единствено началната военна подготовка. Но в случай че се запишат да си довършат гимназиалните класове, ще получават в допълнение финансово стимулиране по време на ученето. След като вземат тапия за приблизително обучение, ще могат да преминат през доброволна работа за не повече от 4 месеца. По-късно те ще бъдат зачислени към запаса.
След първия месец на начална военна подготовка за среднистите и висшистите пък ще следва опция и за специфична в батальоните в Плевен и Сливен за още 2 месеца. Това ще става със сключването на нови контракти и младежите към този момент ще получават и финансови хонорари под формата на стипендия. Ако пожелаят, може още на този стадий да сключат контракт за кариера като професионални бойци. Договорът ще е за най-малко 3 години.
Кандидатите могат също по този начин и да откажат да доброволна работа и да бъдат непосредствено зачислени към запаса след довеждане докрай на специфичната подготовка.
Тези, които са избрали да изкарат доброволната военна работа за 3 месеца, ще се назначават на вакантни длъжности във войската, а по-късно съгласно желанието им могат да сключат контракт за прекосяване на професионална военна работа за 3 години.
Преминалите през доброволната военна работа може да бъдат мобилизирани в спокойно време при настъпване на рецесии, терористични актове, естествени бедствия и оказване на първа помощ, в случай че това е належащо.
Досегашният модел за набиране на кадрови бойци посредством състезания ще се резервира.
България ще се възползва от опита на редица европейски страни, с цел да вкара доброволната казарма, обясниха от Министерството на защитата.
Сред тях са Румъния, Германия, Сърбия, Норвегия и Литва.
Най-добре развитият модел за доброволна казарма се оказва този на Германия. Още през 2011 година там е отстранена наборната военна работа и сега страната разчита напълно на доброволци.
Младежите прекарват в казармата общо 23 месеца.
Федералната република обаче предлага положителни финансови тласъци - солидно възнаграждение, данъчни облекчения, детски надбавки, пари за квартира, подпомагане за кариерна ориентировка и в допълнение финансово стимулиране при добре реализирани резултати.
Освен това за влизането в немската казарма се подтикват и непознати жители. На тях им се дават положително възнаграждение и опция за работа. Целта е по този метод те да се интегрират по-лесно и бързо в обществото, като дружно с това служат на страната. Офертата към този момент е годна и за легално влезлите в страната бежанци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР