Казанлък. За поредна година Община Казанлък организира Есенен салон на

...
Казанлък. За поредна година Община Казанлък организира Есенен салон на
Коментари Харесай

Сребра Касева, Община Казанлък: Целта на Есенния салон на изкуствата е да подкрепи и да стимулира художниците

Казанлък. За поредна година Община Казанлък провежда Есенен салон на изкуствата. Това сподели за Радио „ Фокус “ Сребра Касева, шеф – кабинет на кмета на Община Казанлък. Тя съобщи, че задачата на тази самодейност е да поддържа и да подтиква художниците в Казанлък. Есенният салон се организира всяка година в навечерието на Деня на националните будители. Първият е проведен през 2001 година. „ Форматът се оказа извънредно сполучлив и ние започнахме да организираме Есенния салон годишно, като той се организира под патронажа на кмета на общината Галина Стоянова “, сподели Сребра Касева. Тази година в организацията на проявата ще взе участие и Художествената изложба. Журито, което ще прави оценка творбите е в 5-членен състав, избран със заповед на кмета. То разисква творбите, които са подадени за присъединяване и дефинира тези, които ще вземат участие в годишната галерия. Спечелилите се дефинират от участващите в изложбата. Всеки създател има право да взе участие с не повече от три произведения в разделите живопис, графика и статуя. 25 октомври е крайният период за събиране на творбите. Председател на журито тази година е проф. доктор Галина Лардева, декан на Факултет „ Изобразителни изкуства “ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство и шеф на Есенен салон на изкуствата в Пловдив.
Наградният фонд включва премията на Община Казанлък за Есенен салон 2017 е парична и в размер на 500 лв.. Друга учредена премия е „ Дебют на млад създател “. Носителят на тази премия взима парична награда, само че получава и правото на безвъзмездна галерия в залата на „ Искра “ 4 или на Художествената изложба в Казанлък през 2018 година. Наградените произведения ще остават във фонда на Художествената изложба.
Освен художниците Община Казанлък поддържа посредством разнообразни форми и създателите в другите типове изкуства – провежда се показване на книги в рубриката „ Очи в очи с поезията на... “, след известно спиране е възобновено издаването на списание „ Кула “, следва и провеждането на есенни дни на поезията: „ Полагаме старания да подкрепяме създателите на Казанлък и те да имат благоприятни условия за изява “, сподели още Касева.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР