Казанлък. За поредна година част от програмата на Чудомирови празници

...
Казанлък. За поредна година част от програмата на Чудомирови празници
Коментари Харесай

Стара Загора: За поредна година част от програмата на Чудомирови празници в Казанлък е Националното ученическо четене „Да открием Чудомир“, което ще се проведе до 20 март

Казанлък. За поредна година част от програмата на Чудомирови празници в Казанлък е Националното ученическо четене „ Да открием Чудомир “, което ще се организира до 20 март в редица учебни заведения в България, сподели за Радио „ Фокус ” шефът на Литературно-художествен музей „ Чудомир ” - Казанлък Добрина Матова. Тя разясни, че тази година четенето е по книжката с подбрани Чудомирови разкази за деца с включен аудио-видео файл на част от разказите, предопределен за деца в неравностойно състояние - „ Жълтото петле “. Книжката е илюстрирана с картини на Чудомир и съдържа 10 подбрани описа за деца. Издадена е със съдействието на Фондация „ Чудомир “ и Литературно-художествен музей „ Чудомир “.
Добрина Матова разясни, че в началото ученическото четене е било насочено към възпитаници от Община Казанлък. През 2017г. за първи път в програмата е включена проявата Национално ученическо четене на Чудомирови разкази – „ Да открием Чудомир “. Целта му е разпространение живота и творчеството на писателя, художника и общественика Димитър Чорбаджийски-Чудомир. В него тогава се включват 93 учебни заведения в България и от 3 български неделни учебни заведения в чужбина - Ксанти, Александруполи и Орестиада.
През 2018 година ученическото четене е оповестено измежду българските неделни учебни заведения в чужбина, финансово подпомагани от Министерство на образованието. Сред участващите тогава са възпитаници от Австралия, Испания, Италия и Англия.
Матова заяви също, че Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров ” – Благоевград, Драматичен спектакъл „ Стоян Бъчваров ” – Варна, Малък градски спектакъл зад канала, Театър „ Българска войска ” и Театър „ Любомир Кабакчиев са са петте театъра, които ще вземат присъединяване в следващото издание на театралния фестивал „ Комедийният шлагер на сезона ” в границите на Чудомирови празници 2019. Тя разясни, че казанлъшкият спектакъл по традиция ще се яви със собствен премиерен комедиен театър на фестивала, като тази година тоа е „ Том, Дик и Хари ” на Рей Куни. Режисьор на спектакъла ще бъде Димитър Стефанов – режисьорът на „ Оркестър Титаник ”, който през 2018 година сложи в Казанлък „ Сън в лятна нощ ”.
Пред казанлъшка аудитория Благоевградският спектакъл ще показа спектакъла „ Три котки на покрива ”, Варненският – „ Бащи, неистини и още нещо ” от Рей Куни, Малък градски спектакъл зад канала – „ Аз обичам, ти обичаш, тя обича ” и Театър „ Българска войска ”- „ Арсеник и остарели дантели ”.
Победителят в 18-то издание на „ Комедийният шлагер на сезона ” ще бъде излъчен при формалното закриване на Чудомирови празници на 1 април.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР