Казанлък. В рамките на проект към Българския център за нестопанско

Казанлък. В рамките на проект към Българския център за нестопанско ...

Стара Загора: В рамките на проект към Българския център за нестопанско право ще бъде реставрирана част от Чирпанлиевата къща в Шипка.

Казанлък. В рамките на проект към Българския център за нестопанско право ще бъде реставрирана част от Чирпанлиевата къща в Шипка. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на читалище „Светлина“ Татяна Бърч. Съществуващата в двора на къщата музей розоварна ще бъде реставрирана, като в същото време част от пространството ще бъде реформирано като търговски обект. „Чирпанлиевата къща предоставя много добри възможности за развитие на културен и исторически туризъм, и благодарение на проектите, по които е спечелено финансиране, това има шанс да се случи през следващите месеци“, каза още Татяна Бърч.
Предстои и изграждането на работилница пресъздаваща характерните за района автентични занаяти, финансирането за която е по проект към Фонд „Култура“ на Министерство на културата. Работилниците са по проект на архитект Силвия Папазова ще бъде изграден навес за ателиета за автентични занаяти, като изработеното в тях, заедно със средствата от кафенето, което ще се реализира в гюлпаната, ще подпомогнат последващото развитие на основния проект.
Помощ при ремонтните дейности по проекта за реформиране на къщата – музей оказват и двама доброволци от Европейска доброволческа служба, които вече почистват гюлпаната. Добровлците са в Шипка по програма „Еразъм +", а проектът им, чиято цел е да превърне Шипка в модерно културно и историческо селище вече е в ход. Скоро към тях предстои да се включат още двама доброволци от Европа.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net