Казанлък. В Основно училище Д-р Петър Берон в казанлъшкото село

...
Казанлък. В Основно училище Д-р Петър Берон в казанлъшкото село
Коментари Харесай

Библиотека бе открита в Основно училище „Д-р Петър Берон” в казанлъшкото село Овощник

Казанлък. В Основно учебно заведение „ Д-р Петър Берон ” в казанлъшкото село Овощник бе открита библиотека, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Библиотеката е част от взаимен план на образователното заведение и Сдружение „ Един Процент Промяна ”, по който те работят от началото на образователната година в името на огромната идея „ Да запазим децата в ОУ „ Д-р Петър Берон ”. Изграждането на библиотеката бе осъществено в границите на самодейността „ Да върнем любовта към книгите и четенето ”.
Учениците посрещнаха в новата библиотека своите посетители – с изключение на младежите от „ Един Процент Промяна ”, шефът на Сдружение „ Бъдеще за децата ” Мария Гинева, основен специалист „ Образование ” в Община Казанлък Румяна Сандалова, шефове на учебни заведения, представители на Общинска библиотека „ Искра ”. Децата пяха, рецитираха и цитираха мъдри мисли, свързани с книгата и четенето.
„ Преди осем месеца бе сложено началото на нашата взаимна работа със Сдружение „ Един Процент Промяна ” в името на една благородна идея - „ Да върнем любовта към книгите и четенето “ – основаване на библиотека в нашето учебно заведение ”, сподели шефът на учебното заведение Димитър Гайдаров. Той разясни, че тази идея е част от една огромна цел – децата на Овощник да останат да учат в учебното заведение в селото. В този смисъл той акцентира, че това е една възрожденска задача, която има за цел да възроди вярата в учебното заведение като институция, с цел да го има и в годините напред, с цел да бъде мястото, с което децата ще свързват своето бъдеще, с цел да бъде едно от тези свещени места, където ще се съхранява българщината. „ Съвместно със Сдружението започнахме да работим за тази идея с желанието библиотеката да се трансформира в обичано място за учениците на ОУ „ Д-р Петър Берон “ – едно модерно и съвременно кътче, където те ще оползотворяват част от времето си в четене и самообучение. Освен оборудването на библиотеката, от Сдружението проведоха и акции за набиране на литература. И резултатът е на разположение – и до през днешния ден получаваме колета с книги за нашата библиотека ”, разясни Гайдаров.
Идеята е библиотеката да се трансформира и в място, където децата да развиват своите креативен благоприятни условия и да бъдат приобщавани към различен един феномен, предназначен да съхранява българщината – българският фолклор. В този смисъл, следва закупуването и на национални принадлежности, на които децата ще бъдат обучавани да свирят и ще бъде образуван фолклорен отбор в образователното заведение.
В рамките на самодейността, за библиотеката, от Сдружението следва да бъдат закупени и две компютърни конфигурации.
Ефтим Ефтимов от Сдружение „ Един Процент Промяна ” сподели, че при тях хубавите неща се случват движени от огромна част от техните донори и от техните другари: „ Нашият другар Мария Гинева, която е шеф на Сдружение „ Бъдеще за децата ” в Казанлък и с която сме правили идея преди този момент, ни свърза с господин Гайдаров и по този начин се роди концепцията да създадем тази библиотека за учебно заведение „ Д-р Петър Берон ”. Ние разчитаме на това, всеки месец да осъществяваме разнообразни дела в целия обществен набор. Не крием, че идеята обучение е една от обичаните ни. Затова, когато разбрахме от господин Гайдаров, че има потребност да се направи библиотека в това учебно заведение, незабавно попитахме с какво можем да помогнем и по този начин се стигна до това, че ние дружно с нашите донори, от една страна събрахме средства, с цел да се закупи съоръжение за библиотеката, а в същото време искахме да ангажираме по – огромен брой хора, за това да се дарят книги и по този начин да изградим освен материалната, само че и духовната част на библиотеката с литературните творби. ”
Новата библиотека в учебното заведение в Овощник ще получава методическа помощ от Библиотека „ Искра ” – това дадоха обещание присъстващите на откриването представители на общинската библиотека.
Откриването на библиотеката бе предшествана от друго събитие за учениците в учебното заведение, които дружно с гостите, пристигнали за откриването и засадиха 25 фиданки – бреза, кедър, дъб, липа и декоративна растителност в един от парковете в селото. Тази самодейност на учебното управление бе подкрепена от Горско стопанство – Казанлък, което даде материала за засаждане. Директорът на стопанството Тошо Петров и заместител – шефът Ивайло Антонов оказаха помощ при самото засаждане, показвайки на учениците по какъв начин се случва това. С тази акция бе сложено началото на едно съдействие сред учебното заведение и горското стопанство, което ще има своето продължение във времето в разнообразни взаимни начинания, които целят децата да се научат да се грижат за природата.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР