Казанлък. В Мултимедийната зала на Исторически музей Искра“ беше открито

...
Казанлък. В Мултимедийната зала на Исторически музей Искра“ беше открито
Коментари Харесай

Стара Загора: В Казанлък бяха открити Краеведски четения, посветени на Деня на народните будители

Казанлък. В Мултимедийната зала на Исторически музей „ Искра “ беше намерено следващото издание на Краеведски четения, отдадени на Деня на националните будители, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . В рамките на четенията ще бъдат показани 14 отчета на краеведи от казанлъшкия край. Председателят на сдружението Марияна Петрова разясни, че в последните години четенията се организират единствено един път годишно – за Деня на будителите, въпреки че през 1995 година, когато се основава краеведстко сдружение „ Иван Енчев – Видю “ е решено те да бъдат провеждани два пъти в годината. Вторият път е за 24 май – Деня на славянската книжовност. „ Дейността на сдружението продължава да бъде строго краеведческа, включваща материали по проучванията на нашия край “, сподели Петрова. Акцент тази година са персони, някои от които се вписват и в националната ни история. В програмата са включени и гостуващи отчети – на експерти от Национален парк – музей „ Шипка –Бузлуджа “ и Исторически музей „ Искра “.
В началото на четенията беше почетена паметта на двма от членовете учредители на сдружението доктор Бойчо Бойчев и Кънчо Стоянов. Представени бяха и нови членове - Росен Георгиев и Недялко Почеков.
Краеведското сдружение е приемник на Дружеството на другари на музеите в Казанлък и е основано през 1995 година, взаимно с библиотека „ Искра “.
„ Тези искри от 1995 година не биха били задоволителни, в случай че няма кой да поддържа желанието и родолюбието. Крезнанието е особена активност. Краеведите са хората, които будителстват в актуалните условия. Ако няма документиране, предпазване на паметта, няма да има и спомен за тези персони и събития, които основават богатата локална история и обичаи “, сподели шефът на Библиотека „ Искра “ Анна Кожухарова.
Председателят на сдружението Марияна Петрова разясни, че по традиция материалите от четенията ще бъдат събрани в следващия свитък, като този том ще бъде публикуван през месец март 2018 година и ще бъде включен в програмата на честванията на годишнината от Руско – турската война.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР