Казанлък. В Казанлък бе открит 13-тият Световен конгрес по тракология

...
Казанлък. В Казанлък бе открит 13-тият Световен конгрес по тракология
Коментари Харесай

Стара Загора: В Казанлък бе открит 13-тият Световен конгрес по тракология „Древна Тракия: мит и реалност“

Казанлък. В Казанлък бе открит 13-тият Световен конгрес по тракология „ Древна Тракия: мит и действителност “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “. Приветствие към участниците в научния конгрес сервира кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, като акцентира, че конгресът не инцидентно се организира в Казанлък – свещено място проучвано от редица изтъкнати учени в региона на тракологията, което ще продължи да бъде проучвано и в бъдеще. „ Конгресът е извънредно значимо събитие за нас като домакини. След провежданет му в другите европейски столици, за първи път той се организира отвън София, в Долината на тракийските царе “, сподели Галина Стоянова. Тя съобщи, че с цел да бъде Долината това, което е, заслуги имат доста учени, археолози, музейни служащи от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките, на Българска академия на науките, на Министерство на културата. Тя посочи и заслугите на казанлъчани, които дружно с общинското управление поставят старания за социализирането и консервирането на обектите в Долината по този начин, както изискват разпоредбите и историята.
Конгресът бе открит от проф. Васил Николов. Той посочи, че от трите конгреса, на които е домакинствала България, този в Казанлък е най-добре посетеният. Проф. Николов благодари на всички институции спомогнали организирането на научния конгрес, който се организира под егидата на ЮНЕСКО. Той напомни и редица имена на учени съдействали за развиването на науката за траките. Професор Николов обърна внимание и на обстоятелството, че конгресът се организира неслучайно в Казанлък: „ Това е доста уместно място за провеждането на този конгрес. В Казанлъшката котловина са проучвани и се изследват монументи със международно значение за тракологията “.
„ Продължавайте откритията в същия дух, тъй като траките би трябвало да бъдат изучавани всеки ден. Това, което през днешния ден ни наподобява като магия, посредством вашите открития ще наложи логиката на историята “, сподели в приветствието си зам.-министърът на културата Амелия Гешева, която прочете Поздравителен адрес от името на министъра на културата Боил Банов към участниците в конгреса. Приветствено слово от името на ЮНЕСКО сервира и Искра Андреева, общоприет секретар на България за ЮНЕСКО.
Конгресът ще продължи своята работа в дните от през днешния ден до 7 септември. Над 200 са участниците в него. Ще бъдат показани над 120 отчета и 41 постера. Казанлъшкото присъединяване на конгреса ще бъде в лицето на археолога от ИМ „ Искра “ Меглена Първин. Докладите ще бъдат изнесени на четири места – в залите на ИМ „ Искра “, в Музея на розата, в Младежкия дом и залата на ул. „ Искра “ 4.
Организатори на проявата са Институт по Балканистика с Център по тракология при Българска академия на науките, Нционален археологически институт с музей при Българска академия на науките, СУ „ Св. Климент Охридски “, а съорганизатори са Община Казанлък и ИМ „ Искра “.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР