Казанлък. В Художествената галерия в Казанлък бе открита седмата международна

...
Казанлък. В Художествената галерия в Казанлък бе открита седмата международна
Коментари Харесай

Казанлък: В Художествената галерия бе открита седмата международна изложба за малка графика „Минипринт“

Казанлък. В Художествената изложба в Казанлък бе открита седмата интернационална галерия за дребна графика „ Минипринт – Казанък “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . В изложбата са показани произведения, взели участие в конкурсната част на проявата – над 400 принта от 145 актьори от 37 страни. „ Участват художници от всички континенти, само че забавен факт е, че единствено от Япония имаме 16 участници. Японците са изключителни майстори, изключителни графици и те не вземат участие къде да е. Това значи, че нашият град е съумял да ги убеди, че изложбата е на равнище и че в действителност нещата, които се демонстрират тук, заслужават тези хора да вземат участие “, сподели Петър Бояджиев, по чиято самодейност към този момент седма година се организира тази галерия. В нея са показани произведения на художници от 23 европейски страни, измежду които Финландия, Италия, Дания, Франция, Словения, Португалия, Гърция, Германия, Латвия, Холандия и други 12 са участниците от Съединени американски щати, 20 от Канада, има художници от Южна Корея, от Тайланд, Китай, Нова Зеландия и Южна Африка. „ Това значи, че нашата галерия към този момент си има добро име, което си коства да се гордеем, тъй като Казанлък е град на художници “, акцентира Петър Бояджиев. Той разясни, че да се съберат толкоз доста принтове на едно място не значи единствено да се гледат картинки, а в основата на всичко това е другата визия на другите култури към графичното изкуство.
„ Успяваме да извадим най-хубавото, нека това да продължи. Тази галерия демонстрира разнообразието на мирогледи, на хора с друга хармония от нашата, даже шокираща за нашата просвета, от време на време, с разнообразни от нашите правила на формообразуване и хармония. Тя демонстрира най-съвременните международни трендове в развиването на дребната графика “, сподели при откриването на изложбата Христо Генев, шеф на Художествената изложба в Казанлък.
Идеята за състезанието е на художника-график Петър Бояджиев, родом от Казанлък, който близо 27 години живее и работи в Канада. Идеята за сходен жанр художествено събитие се заражда при посещаване на Бояджиев в градът на Салвадор Дали - Каракес, Испания, където той попада на галерия на дребна графика и взема решение да направи нещо сходно и в България. Първоначалното скимване е в София, само че надвиват възприятията му към Казанлък.
Първото издание на „ Минипринт – Казанлък “ стартира с 27 създатели и се организира в Литературно-художествен музей „ Чудомир “, второто - в Информационния център на ул. „ Искра “ 4, а в продължение на пет години хазаин на проявата е Художествената изложба.
По традиция след осъществяване на „ Минипринт Казанлък “ нейният основател Петър Бояджиев ще подари на Художествената изложба част от творбите взели участие в нея. Благодарение на този жест галерията в Казанлък има към този момент над 40 графики на разнообразни художници от целия свят.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР