Казанлък. В храм Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина

Казанлък. В храм Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина ...

В храм „Св. Йоан Предтеча“ в Казанлък бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Казанлък. В храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отбелязана 134-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, предаде кореспондент на Радио „Фокус“.
Слово за дата 6 септември 1885 година и нейното историческо значение изнесе уредникът в Исторически музей „Искра” Мариана Ибришимова. „Съединението е рядко срещан факт в българската история. Тук отпадат всякакви политически разногласия и пристрастия. Всички българи са обединени от идеята за обединение. Нещо рядко срещано в българската история. Затова девизът „Съединението прави силата” се превръща в национално послание и девиз, който стои на сградата на Народното събрание от 1911 година до днес. И има своята валидност и в наше време. Защото в големия свят, когато големите нации отдавна са се идентифицирали, ние трябва да покажем поне национално единство”, каза тя.
Тематичен рецитал изнесоха децата от театралния състав при Народно читалище „Освобождение” в село Шейново с ръководител Росица Зланкова.
Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Общинския съвет Николай Златанов, предстатиле на Общинска администрация, Общественият посредник на Казанлък, общински съветници, представители на куртурни институти и патриотични организации.
Неслучайно всяка година на 6 септември Денят на Съединението се отбелязва именно в храм „Св. Йоан Предтеча“. В таци черква през 1885 година казанлъчани се стичат, когато пристига първата официална телеграма, с която те научават, че е настъпил моментът на истинското им освобождение. Малко по – късно в Казанлък пристига и самият княз Александър I, за да потвърди факта на Съединението.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net