Казанлък. Ученици и граждани отдасоха почит към героите от Априлското

...
Казанлък. Ученици и граждани отдасоха почит към героите от Априлското
Коментари Харесай

Ученици и граждани отдадоха почит към героите от Априлското въстание пред паметната плоча на въстанника Стефан Почеков в Казанлък

Казанлък. Ученици и жители отдасоха респект към героите от Априлското въстание пред паметната плоча на Стефан Почеков, единственият казанлъчанин взел участие във въстанието, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Слово във връзка честването изнесе Недялко Пъков, ръководител на Инициативния комитет за слагане на паметна плоча на Почеков.
Недялко Пъков напомни моменти от живота на Почеков и акцентира, че това е единствената плоча в Казанлък на участници в Априлското въстание: „ Всяка година се усилват хората, които идват, с цел да отдадат почет към героите, идват и от ден на ден младежи ”, сподели Пъков. Той акцентира, че упоритостта на уредниците на това събитие е на честването през 2020 година да бъдат поканени всички учебни заведения от града да участват.
От 2018 година паметната плоча на въстаника е под шествието на възпитаници от Основно учебно заведение „ Паисий Хилендарски ”, приемник на тогавашното Новенско учебно заведение, чийто възпитаник е бил Стефан Почеков, а по-късно и преподавател.
Пред паметната плоча венци поставиха представители на Община Казанлък, ИМ „ Искра ”, на тракийски сдружения и пенсионерски клубове, на Търговско дружество „ Орлово гнездо ”, жители.
Част от бъдещите проекти на Инициативния комитет е да бъде изработен портрет на Стефан Почеков, който да бъде подарен на всяко учебно заведение в община Казанлък, дружно с книга, която ще бъде издадена за живота на героя от Априлското въстание. Ще бъде проведен и конкурс за есе „ Аз познавам героите от Априлското въстание и желая да бъда един от тях ”. На 2 май 2020 година по време на честването, отличените в състезанието ще прочетат своите произведения, а също по този начин и ще бъдат включени в поход „ По стъпките на Стефан Почеков ”.
Паметната плоча на Стефан Почеков бе открита на 1 ноември 2016 година, близо до родната къща на патриота. Той е бил преподавател в Казанлък, съосновател е на Ученолюбива тайфа " Искра " и ръководител на настоятелството на дружината през 1874 година Другарува с Петю Ганин - зограф, съмишленик на Левски, подбужда младежите към революционна активност. Когато апостолите на Априлското въстание Панайот Волов и Тодор Каблешков са в село Шипка, той се среща с тях и с помощта на Каблешков става преподавател в Клисура. През образователната 1875/1876 година дружно с сътрудниците си Христо Труфчев и Христо Попов и с други будни клисурци слагат началото на комитета " Братя Самуилови “. В листата с участниците във въстанието в Клисура е посочено, че Стефан Почеков се е сражавал на позицията " Зли дол " под управлението на Петър Павурджиев и е погубен на 26 години в Троянския балкан.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР