Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни

Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни ...

Младежи от Турция помагат на възрастни хора в един от социалните домове в Казанлък.

Казанлък. Трима доброволци от Турция работят в Дома за възрастни хора „Маргарита Асебо“ в Казанлък по проект на читалището в село Шейново, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Координаторът на проекта Росица Зланкова, секретар на читалището, посочи, че проектът е с надслов „Младежи с големи сърца помагат на възрастни хора“ и се реализира в рамките на Европейския корпус за солидарност към Центъра за развитие на човешките ресурси. Тя подчерта, че с одобрението на този проект Народно читалище „Освобождение – 1884“ продължава традицията да работи с младежи от цял свят като доброволци, които да помагат на местната общност. Целта на проекта тази година е тримата доброволци от Турция – Фират Йорген, Джан Йешилоглу и Селчук Кюс, да помагат в Дом за стари хора „Маргарита Асебо“ и да придобият опит и знания от социалните работници в Дома, където ще работят в продължение на шест месеца.
Селчук Кюс е инженер по образование. Той подчерта, че обича да помага на възрастните хора и затова е избрал този проект. „Щастлив съм да бъда тук, защото обичам възрастните хора, обичам да се грижа за тях, те винаги имат нужда някой да им помага и да говори с тях. Ние сме тук за шест месеца и ще се опитаме да помогнем и на самия Дом“, каза той. Доброволците подготвят и брошура, в която ще бъде отразено, какво точно правят социалните работници в дома и как се чувстват възрастните хора в него. „Населението има нужда от информация какво се случва тук“, каза Селчук Кюс.
Фират Йорген е физиотерапевт и преди да дойде в България се е занимавал с възрастни хора във връзка с професията си. „Когато разбрах за този проект, си дадох сметка, че той дава възможност и двете страни да имаме полза. От една страна, аз като човек, който се занимава с възрастни хора, и от друга страна Домът“, заяви той.
Джан Йешилоглу е завършил „ Бизнес администрация“. Той посочи, че е избрал този проект, защото обича да се занимавам с деца и възрастни хора, обича да помага.
Директорът на Дома за стари хора „Маргарита Асебо“ Анна Кърпачева поясни, че в този дом има много потребители, които са трудно подвижни и тази помощ за тях е много важна.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net