Казанлък. С водосвет за здраве и благоденствие, отслужен в храм

...
Казанлък. С водосвет за здраве и благоденствие, отслужен в храм
Коментари Харесай

Стара Загора: С водосвет за здраве и благоденствие бе отбелязано Съединението в Казанлък

Казанлък. С водосвет за здраве и благополучие, отслужен в храм „ Св. Йоан Предтеча “ в Казанлък, бе маркирана 132-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус " . Слово за Съединението изнесе шефът на Библиотека „ Искра “ Анна Кожухарова, която акцентира, че „ Съединението е дата с изключително значение в българската история, тъй като, както споделя Вазов, това е една чиста българска гражданска война, сътворена по най-безпроблемния метод в сърцата и в душите на българите. Говорейки за Съединението, би трябвало да помним неговите завещания. “Съединението прави силата “ не е знак на минали времена. Съединението демонстрира, че без значение от класов темперамент, от обществен статус и от политическа ориентировка, когато българите са обединени, когато мислят в една посока, те могат да реализират грандиозни резултати, какъвто е резултатът на Съединението: създаване на една свободна страна, обединяване на територии, разпокъсани по силата на Берлинския контракт. “ Кожухарова съобщи още, че в случай че би трябвало да се търси аналог на събитията в разреза на локалната история, може би би трябвало да бъде отхвърлена и тезата, че в Казанлък Съединението е минало умерено.
Литературно – музикална комбинация „ България – свободна и съединена “ изнесоха деца от читалището в село Копринка. В програмата на честванията взе присъединяване и Смесен хор „ Петко Стайнов “ към НЧ „ Искра “.
Събитието бе придружено с галерия „ Съединението на България в Казанлък “ на ИМ „ Искра “, библиотека „ Искра “ и Музея на фотографията, която бе подредена в двора на храма. Изложбата показва всички документи от фондовете на трите културни института, които илюстрират момента на Съединението. Сред тях са и оповестеният в оригинал в Държавен вестник Манифест на княз Александър I за съединението на Северна и Южна България, както и мемоари на съвременниците на събитието в Казанлък, измежду които и тези на Константин Бозвелиев. Представени са и участници в делегацията до съветския император по въпросите на Съединението, измежду които и един от видните казанлъчани Ботьо Папазов, който по-късно става един от най-активните членове в основаните нови структури в Казанлък.
На събитието участваха представители на Община Казанлък и Общинския съвет, на патриотични и неправителствени организации, жители.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР