Казанлък. С възстановка на ритуала Розобер“ в розовите градини край

...
Казанлък. С възстановка на ритуала Розобер“ в розовите градини край
Коментари Харесай

Празникът на розата се проведе за 115-и път в Казанлък

Казанлък. С възстановка на ритуала „ Розобер “ в розовите градини край Казанлък стартира поредицата от събития в програмата на Празник на розата 2018. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова участваха на възстановка на ритуала " Розобер " в розовите градини край Казанлък. Министър Павлова съобщи, че за седми път участва на този празник, а тази година той е по-специален за казанлъчнаи, тъй като е 115-ият, и бе определена 50-ата Царица роза. „ Отбелязани бяха и 100 години лютиерство в Казанлък. Радвам се, че в годината, оповестена за Година на европейското културно завещание, участвам още веднъж на този обред, който показва България пред света. Искам да благодаря на кмета Галина Стоянова и нейния екип, че толкоз години те вършат този празник, с който разнасят славата на България по света ", сподели министър Павлова.
На ритуала участваха още регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова, представтители на побратимени на Казанлък градове, общински съветници и посетители. Точно в 12.00 часа стартира и обичайното карнавално шествие по централните улици на Казанлък, което тази година е под надпис " Мъдростта на розата ".
Караянчева съобщи, че е извънредно щастлива, че е на най-вълнуващия и живописен празник. Тя означи, че розата е знак на България от епохи, освен възвишен подарък от природата, само че и обръщение към света. По думите ѝ тя е самочувствие и горделивост за България и национално благосъстояние.. Цвета Караянчева уточни, че към този момент 350 години нашето розово масло е ненадминато в целия свят и 115 години след първото си издание фестивалът на розата продължава да събира и сприятелява хора от близо и надалеч. Председателят на Народното събрание пожела на казанлъчани да се гордеят със своята история и обичаи и да предават това възприятие на последователност на своите деца и внуци.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че 115-те Празници са създали Казанлък столица на розите. Стоянова сподели още, че Казанлък през днешния ден е международна столица и на лютиерството, с Деветия Международен фестивал за модерно лютиерство на името на Антонио Страдивари.
„ Казанлък е столица на културата и самопризнание на гения на казанлъшките жители. Още двама казанлъчани са удостоени със званието „ Почетен жител “ – проф. Теньо Попминчев и хореографът Христо Стоянов “, сподели още кметът Стоянова. В словото си тя обърна внимание на това, че на шествието участват представители на побратимените на Казанлък градове от три континента. Галина Стоянова благодари на казанлъчани за мощния дух, който носят и ги прикани: “Нека дружно да запазим културата, традициите и обичаите на тази красива Долина и дано ги предадем на нашите наследници, тъй като те ще продължат да пишат историята на Празника на розата “.
Сред формалните посетители на Празничното шествие бяха ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова.
В шествието под надпис „ Мъдростта на розата “ взеха присъединяване сформира и читалищни обединения от община Казанлък и гостуващи групи от страната.
Пред публицисти ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева разяснява и митингите на розопроизводителите, като уточни, че дали има смисъл от Закон за розопроизводството, това ще решат представителите на Комисията по земеделие и Министерство на земеделието, храните и горите. Тя разясни, че във връзка митингите на розопроизводители преди известно време, е инициирала среща сред тях и Комисията по земеделие. „ Върви сега полемика по тематиката, уповавам се в доста къси периоди да се решат проблемите. Пазарът е отворен и цената се образува на база конкуренцията, която имаме на пазара. Каквото можем като страна ще помогнем, само че не можем да се месим във образуването на цените “, сподели Цвета Караянчева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР