Казанлък. С премиерния спектакъл на Общински театър Любомир Кабакчиев“ –

...
Казанлък. С премиерния спектакъл на Общински театър Любомир Кабакчиев“ –
Коментари Харесай

Стара Загора: С премиерния спектакъл на Театър „Любомир Кабакчиев“ – „Мистериите на траките“ ще бъдат открити Празниците в Долината на тракийските царе тази година

Казанлък. С премиерния театър на Общински спектакъл „ Любомир Кабакчиев “ – „ Мистериите на траките “ ще бъдат открити Празниците в Долината на тракийските царе тази година, сподели за Радио „ Фокус “ шефът на театъра Димитър Кабаков. Той разясни, че реализирането на този театър е част от културната стратегия за европредседателството. От близо 700 плана са утвърдени едвам 55 и един от тях е спектакълът „ Мистериите на траките “. „ От всички огромни театри, които аплайваха, единствено два получихме финансиране – спектакъл „ Сфомато “ и казанлъшкият спектакъл “, сподели Кабаков. Той разясни, че спектакълът е продължение на тракииските спектакли, които казанлъшкият спектакъл прави повече от 15 години - „ Мистерии в Долината “ на Маргарита Градишлиева през 2003 година, „ Свещеният настойник “ през 2005 година, спектакълът, който се осъществя по пътя към Мегалита над Бузовград, възстановките на тракийски ритуали на самия Мегалит и на сцената в парк „ Тюлбето “ до Тракийската гробница: „ Когато започнахме да вършим „ Мистериите на траките “ искахме той да бъде нещо друго, изрично неправено до този миг. На сценарния екип ни лиши близо половин година писането на сюжета. „ Проучена е цялата научна литература във връзка с траките, извършени са редица срещи с хора, които работят в региона на мистиката, на езотериката, на онази информация, която от едни се възприема, от други не. „ Но аз на всички места наблягам, че това е сценичен театър, това не е етнографска възстановка. Спектакълът няма за задача да демонстрира животът подобен, какъвто е бил едно към едно преди 2 500 години “, разясни шефът на театъра.
Спектакълт демонстрира ритуалното израстване на едно момче от юношеските му години, през воинското посвещаване, през посвещаването в духовните практики и достигането му до сановник и херогамията – свещения брак с Богинята Майка. Всичко това е показано с костюми, които от една страна припомнят тракийските, от друга са опростени и универсални. Показано е с музика, в остарели ладове употребявани преди повече от 2 500 години, само че в нея има и детайли, които припомнят на огромната и хубава холивудска музика с нейната възвишеност.
Директорът на казанлъшкия спектакъл разясни, че бъдещите проекти за спектакъла „ Мистериите на траките “ са повече от амбициозни. По всяка възможност той ще бъде показван на огромни и забавни открити подиуми като Белоградчик, Видин, на Римските терми във Варна, на Античния спектакъл в Пловдив, на Античния конгрес в Стара Загора.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР