Казанлък. С премиерния спектакъл Мистериите на траките“ на Общински театър

...
Казанлък. С премиерния спектакъл Мистериите на траките“ на Общински театър
Коментари Харесай

Стара Загора: Празниците в Долината на тракийските царе ще бъдат открити официално тази вечер в Казанлък

Казанлък. С премиерния театър „ Мистериите на траките “ на Общински спектакъл „ Любомир Кабакчиев “ ще бъдат открити Празниците в Долината на тракийските царе в Казанлък тази година, сподели за Радио „ Фокус “ шефът на театъра Димитър Кабаков. Той разясни, че спектакълът е продължение на тракииските спектакли, които казанлъшкият спектакъл прави повече от 15 години - „ Мистерии в Долината “ на Маргарита Градишлиева през 2003 година, „ Свещеният настойник “ през 2005 година, спектакълът на театъра по пътя към Мегалита над Бузовград, възстановките на тракийски ритуали на самия Мегалит и на сцената в парк „ Тюлбето “ до Тракийската гробница.
Проучена е цялата научна литература във връзка с траките, извършени са редица срещи с хора, които работят в региона на мистиката, на езотериката. „ Спектакълът няма за задача да демонстрира животът подобен, какъвто е бил едно към едно преди 2 500 години “, разясни шефът на театъра. Спектакълт демонстрира ритуалното израстване на едно момче от юношеските му години, през войнското посвещаване, през посвещаването в духовните практики и достигането му до сановник и херогамията – свещения брак с Богинята Майка. Всичко това е показано с костюми, които припомнят тракийските, само че са опростени и универсални. Показано е с музика, в остарели ладове употребявани преди повече от 2 500 години, само че с детайли, които припомнят холивудска музика с нейната възвишеност.
За поредна година при разкриване на Празници в Долината на тракийските царе ще бъде връчена премията „ проф. Александър Фол “, която се присъжда за принос в проучването на тракийската просвета и нейното разпространение.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР