Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в

...
Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в
Коментари Харесай

Казанлък: Редица исторически обекти и природни феномени край село Бузовград представляват интерес за български и чуждестранни туристи

Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в които работи кветството в село Бузовград, сподели за Радио „ Фокус ” кметът Михаил Янушев. Той акцентира, че селото има дадености за това като да вземем за пример естественият феномен Мегалита, който буди интерес както у български, по този начин и у задгранични туристи.
Янушев разясни, че със средства от бюджета на кметство Бузовград и с доброволния труд на локалните поданици от близо три години работи Информационен туристически център. Центърът се стопанисва от Пенсионерския клуб, като се дават наряди в него, с цел да бъдат обслужвани туристите.
Културно-историческите забележителности в региона на Бузовград са включени в маршрута на специфична екопътека, която е направена по европейски план „ Чиста околна среда “, извоюван от кметство Бузовград и е на стойност 10 хиляди лева Проектът е изпълнен и благодарение на Пенсионерския клуб в селото и на Туристическо сдружение „ Орлово гнездо “ в Казанлък.
По пътеката са построени заслони, инсталирани са маси, пейки за отдих, огнища, осведомителни табели, които свързват освен Мегалита, а и историческите обекти „ Черковищата “, крепостта „ Бузово кале “ и тракийската гробница „ Есхарите “, която преди няколко години бе разкрита. Но към момента за част от нея е належащо в допълнение подсилване и все още тя не е открита за визити.
„ Крепостта „ Бузово кале “ е един забележителен исторически обект по мнението на експертите. През годините крепостта е била известна на локалните, само че от нея са се виждали единствено част от крепостните стени – споделя кметът на Бузовград Михаил Янушев.- В продължение на три години, с помощта на напъните на Исторически музей „ Искра “ на крепостта се организират археологически разкопки с началник доцент доктор Деян Рабовянов. „ Оказва се, че крепостта „ Бузово кале “ е една от най-големите на територията на община Казанлък и това я дефинира като един забележителен исторически обект, тъй че тя към този момент ще бъде част от маршрута, който би съдействал за развиването на културния туризъм в Бузовград “, съобщи Янушев.
В непосредствена непосредственост до крепостта се намират „ Черковищата “, където още веднъж със средства на музея е направена огромна покривна структура на черквата, която да я резервира от метеорологичните промени.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР