Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в

Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в ...

Казанлък: Редица исторически обекти и природни феномени край село Бузовград представляват интерес за български и чуждестранни туристи.

Казанлък. Развитието на културен туризъм е една от насоките, в които работи кветството в село Бузовград, каза за Радио „Фокус” кметът Михаил Янушев. Той подчерта, че селото има дадености за това като например природният феномен Мегалита, който буди интерес както у български, така и у чуждестранни туристи.
Янушев поясни, че със средства от бюджета на кметство Бузовград и с доброволния труд на местните жители от близо три години работи Информационен туристически център. Центърът се стопанисва от Пенсионерския клуб, като се дават дежурства в него, за да бъдат обслужвани туристите.
Културно-историческите забележителности в района на Бузовград са включени в маршрута на специална екопътека, която е направена по европейски проект „Чиста околна среда“, спечелен от кметство Бузовград и е на стойност 10 хиляди лв. Проектът е изпълнен и с помощта на Пенсионерския клуб в селото и на Туристическо дружество „ Орлово гнездо“ в Казанлък.
По пътеката са изградени заслони, монтирани са маси, пейки за отдих, огнища, информационни табели, които свързват не само Мегалита, а и историческите обекти „ Черковищата“, крепостта „ Бузово кале“ и тракийската гробница „ Есхарите“, която преди няколко години бе разкрита. Но все още за част от нея е необходимо допълнително укрепване и към момента тя не е открита за посещения.
„Крепостта „Бузово кале“ е един значителен исторически обект по мнението на специалистите. През годините крепостта е била известна на местните, но от нея са се виждали само част от крепостните стени – разказва кметът на Бузовград Михаил Янушев.- В продължение на три години, благодарение на усилията на Исторически музей „Искра“ на крепостта се провеждат археологически разкопки с ръководител доц. д-р Деян Рабовянов. „Оказва се, че крепостта „Бузово кале“ е една от най-големите на територията на община Казанлък и това я определя като един значителен исторически обект, така че тя вече ще бъде част от маршрута, който би допринесъл за развитието на културния туризъм в Бузовград“, заяви Янушев.
В непосредствена близост до крепостта се намират „Черковищата“, където отново със средства на музея е направена голяма покривна конструкция на черквата, която да я запази от метеорологичните промени.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net