Казанлък. Проектът за закон беше продиктуван тази година от кризата,

Казанлък. Проектът за закон беше продиктуван тази година от кризата, ...

Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров в Казанлък: Законът за маслодайната роза няма пречи или влияе върху пазарните отношения.

Казанлък. Проектът за закон беше продиктуван тази година от кризата, която се случи в сферата на розопроизводството, каза в Казанлък пред журналисти зам.- министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Зам.-министърът взе участие в обсъждане на Проекта за Закона за маслодайната роза, търговията и продажбата на розов цвят и на получените продукти, което се състоя в Института по розата. Димитров поясни, че не за първи път се предлага проект за закон, вероятно това е трети или четвърти за последните 10 години. „Този път се получи така, че имаше разбиране от страна на държавната администрация, от страна на браншовите организации да се случи нещо, което да е законно, да не пречи или влияе върху пазарните отношения“, каза зам.-министър Димитров. Той поясни още, че няма да има налагани ограничения, няма да има квоти, както това е повелявала европейската селскостопанска политика допреди 2 -3 години, по отношение на млякото, виното и тютюна. Зам.-министърът каза още, че за държавата това е продукт, който ако бъде защитен като специфика, той не би излязъл от обхвата на районите, където е редно да се произвежда: „Определяйки тези неща, те биха били насочили индиректно, розопроизводителите в сферата, където ще им е икономически най – изгодно.Това само по себе си ще ограничи в определен район производството. Надяваме се, че поне от тази гледна точка хората няма да се подвеждат по чисто финансови залитания. Надявам се, законът да реши този въпрос“.
Зам. – министър Димитров каза още, че целта е този закон да регулира индиректно и проблеми като този възникнал тази година с ниската изкупна цена на розовия цвят – чрез договори, регистри и излизане от анонимност на всеки, който изкупува, произвежда или търгува розов цвят. Той поясни, че все още няма механизъм, чрез който да се контролират фирмите от този бранш в сивия сектор. Единствено се получава информация от Министерство на финансите, откъдето определят, че около 30 процента от фирмите в този бранш са в сивия сектор.
Зам.- министърът бе категоричен, че контролът в сектора не е като този, който е, например, по хранителната верига: „Тук се касае за по – трудни неща. Първо, защото се касае за един много кратък отрязък от време – 1 – 2 месеца в годината. Второ, касае продукт, който не е храна, не е дълготраен. Спорът трябва да бъде решаван в случая на секундата. За това е трудно да се определи контролният орган. Но хубавото е, че има Институт по розата, който може да свърши тази работа, лошото е, че няма добре оборудвани лаборатории, чието създаване тепърва ще трябва да бъде финансирано. Имаме Агенция по сортоизпитване и апробация, която също ще влезе в контролния механизъм, но очевидно най – голямо е доверието в централната власт“.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net