Казанлък. Приказки в рисунки“ с този надслов пред ученици от

...
Казанлък. Приказки в рисунки“ с този надслов пред ученици от
Коментари Харесай

Стара Загора: С инициативата „Приказки в рисунки“ деца от Крън, Енина и Казанлък се включиха в кампанията „Четяща България“

Казанлък. „ Приказки в рисунки “ с този надпис пред възпитаници от втори клас на учебните заведения в Крън и Енина, и Основно учебно заведение „ Мати Болгария “ в Казанлък бе показана българската национална приказка „ Дърварят и змията “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Приказката беше показана посредством рисване върху стъкло. Инициативата е взаимна сред Народно читалище „ Цвятко Радойнов “ в Крън, Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ и Олрастен информативен център – Стара Загора, Литературно – живописен музей „ Чудомир “ и трите учебни заведения, и се организира в границите на Националната акция „ Четяща България “ - „ Маратон на четенето “.
„ Такива начинания би трябвало да имат по-голям отзив. Прибирайки се у дома, децата би трябвало да кажат на своиет родители, че има едно прелестно място, наречено библиотека, което те би трябвало да посещават дружно. На детето би трябвало да бъде дадена опцията за има богат избор, би трябвало да знаеш по какъв начин да го привлечеш в библиотеката и това би трябвало да става със съдействието освен на училите, а най-много на родителите “, сподели Десислава Стойчева, секретар на читалището в Крън. Тя разясни, че с всяка една от партниращите институции читалището е осъществило голям брой начинания, измежду тях и дарителски акции. Предстои идната седмица да бъде осъществена и още една самодейност, която ще бъде заключителна за Националната акция „ Четяща България “.
Емил Гергинов, основен методист в Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ разясни, че библиотеката като сътрудник поддържа доста начинания на читалището в Крън, измежду които най-успешната е работата с деца. „ За днешната самодейност обединихме няколко ресурса, които да забавляват децата, само че и да ги учат “, сподели Гергинов. Той добави, че задачата е децата да се допрян до благосъстоянието на българския фолклор, с поуките заложени в българските национални приказки, и със средствата на изобразителното изкуство.
Всички воин от приказката „ Дърварят и змията " и обстановки в нея бяха изрисувани върху стъкло от хдожника Дилян Бакалски. Той е безапелационен, че рисунките оказват помощ на историята в приказката, като развиват мисленето на децата.
Преди второкласнизите да се срещнат с приказката „ Дърварят и змията “, двама от носителите на призови награди в националния конкурс за осъществяване на хумористична творба „ Чудонемирчета “ рецитираха творбите донесли им славата на актьори.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР