Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването

Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването ...

Миглена Първин, археолог: През 2019 година се навършват 75 години от откриването на тракийската гробница в Казанлък.

Казанлък. През 2019 година се навършват 75 години от откриването на тракийската гробница в Казанлък, каза за Радио „Фокус“ Миглена Първин – археолог в музея. Тракийска гробница е един от най – посещаваните обекти на Исторически музей „Искра”. Тя подчерта, че гробницата е паметник под егидата на ЮНЕСКО, като по този начин тя има признанието като част от световното културно наследство.
Разкритите през 90-те години още няколко монументални гробни съоръжения в района на Казанлък, като паметници на тракийското изкуство са не по – малко значими.
В последните няколко години усилията на Министерство на културата, на Община Казанлък и на Исторически музей „Искра” са съсредоточени в т. нар. социализация на паметниците в Долината на тракийските царе. Приоритет е тяхното опазване в оптимално състояние, което е свързано с изграждане на подходящи защитни постройки и там, където е необходимо, и на поддържащи климатични системи.
По отношение на дейностите, които са извършени за опазване на недвижимите паметници на културата и по специално за гробниците на територията на община Казанлък, Първин поясни, че на повечето от тях са подсигурени временни защитни постройки, но това не е достатъчно и всеки един от тези паметници изисква създаването на постоянна такава.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net