Казанлък. През 2019 година Община Казанлък разработва няколко проекта в

...
Казанлък. През 2019 година Община Казанлък разработва няколко проекта в
Коментари Харесай

Зам.-кметът Лилия Цонкова: Община Казанлък постигна много по отношение на социалните услуги, които предоставя и продължава да търси възможности за финансиране на допълнителни услуги

Казанлък. През 2019 година Община Казанлък създава няколко плана в обществената сфера, с които ще кандидатства. Това сподели за Радио „ Фокус ” Лилия Цонкова, заместник-кмет по планове, стратегии и филантропични действия. Тя разясни, че един от плановете е обвързван с патронажната грижа и е финансиран по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”. В рамките на този план ще бъде реализирана сложна обществена услуга за лица над 65 години и за лица с увреждания. Проектното предложение следва да бъде подадено през месец март.
Лилия Цонкова разясни, че следва да бъдат подхванати и дейности за увеличение на потенциала на Центъра за социална поддръжка, който е възложен за ръководство на Сдружение „ Бъдеще за децата ”. Този център обслужва освен консуматори от община Казанлък, а и от общините Мъглиж, Павел баня, Николаево, Гурково: „ Има доста консуматори, деца които се нуждаят от грижа и от услугите на този център и заради тази причина ние ще предприемем деяние за пускане на процедура по разширение на потенциала от 60 на 80 лица, макар че потребността е доста над това. Но поради това, че надали ще има финансиране за повече, ще желаяме 80 лица като разширение на потенциала. ”
Община Казанлък има утвърден план за създаване на Дневен център за лица с деменция и техните фамилии. Сключен е контракт за финансиране към Оперативна стратегия „ Региони в напредък ”. Предстои да бъдат извършени публични поръчки, а действителното осъществяване се чака да стартира в летните месеци. Този Център ще бъде построен в двора на в този момент съществуващия Дом за лица с деменция, където има сега остаряла рушаща се постройка, за която Общината търси финансиране още през цялото време, от първия мандат на кмета Стоянова. В момента това финансиране е сигурено – за първия етаж на постройката. Дневният център ще се обитава на първия етаж, като ще има опция да бъде затворен вторият етаж, с цел да не се разрушава. През 2019 година ще бъде планиран вторият етаж, а през 2020 година ще бъде подхванато и осъществяване на дейностите, с цел да може да бъдат преместени и мъжете от Дома, които към момента са в остарялата постройка. Т.е. постройката ще може да се употребява безусловно напълно през 2020 година.
Заместник-кметът на Община Казанлък поясно още, че са завършени строителните действия в Дневния център за младежи с увреждания в постройката на Детска ясла „ Надежда ” и до края на тази година следва да бъде квалифицирано планово предложение за самата услуга, която ще бъде предоставяна там.
Част от обществената политика на Община Казанлък е и грижата за фамилни двойки с репродуктивни проблеми. В продължение на няколко години Общината подкрепя такива двойки. Вече има 16 деца, които са родени вследствие на финансирането. През 2019 година помощта избрана за Фонд „ Ин витро ” е 10 хиляди лв.. „ Това ще продължи и през идващите години, тъй като отчитаме, че това е една сполучлива самодейност и тя би трябвало да продължи да бъде осъществена ”, сподели Цонкова. Тя обърна внимание на това, че през последните години Община Казанлък съумя да разкрие обществени услуги за разнообразни възрасти – за деца, за хора в неравностойно състояние,за възрастни хора: „ Това, което регистрирам като огромен триумф е разкриването на трите центъра за настаняване от фамилен вид и предпазеното жилище, което делегирахме за ръководство на Фондация „ Сийдър ”. Създаден е Дневен център за деца с увреждания, оголен е и Дневен център за младежи с увреждания, т.е. децата, които навършват 18 години да могат да получават дневна грижа. Разкрити са като услуга и Център за социална поддръжка, Център за обществена рехабилитация и интеграция, които са делегирани за ръководство на Сдружение „ Бъдеще за децата ”.
Социалният патронаж дава услуги за възрастни хора – тяхното хранене, където потребителите са близо 30. Общината дава от години и услугата персонален помощник. Тя се финансира от Министерство на труда и обществената политика. „ Предоставяме обществени услуги за всички целеви групи в общината. Развихме и приемната грижа. В началото там имахме доста компликации, тъй като хората не бяха възприели още този тип услуга, само че успяхме да я наложим и в този момент тя се развива сносно на територията на община Казанлък. Мисля, че сме постигнали доста и продължаваме да търсим благоприятни условия за финансиране за спомагателни услуги ”, сподели Лилия Цонкова.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР