Казанлък. Постерните изложби Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора и

Казанлък. Постерните изложби Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора и ...

Изложбите „Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора” и „Тракийска изложба по света” бяха открити в рамките на конференцията „Проблеми и изследванияна тракийската култура” в Казанлък.

Казанлък. Постерните изложби „Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора” и „Тракийска изложба по света” бяха открити в Информационния център на ул „Искра” 4 в Казанлък, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Експозициите са съпътстващи прояви в рамките на дванадесетата Научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура”, на която в продължение на два дни домакин е Казанлък.
Едната от изложбите показва откритите досега мегалити в Сърнена Средна гора. Сред тях са правите камъни - два гигантски издигнати обелиски, най – големият засега документиран мегалит - огромна каменна чаша, както и знаменитата вече Слънчева стела. „Засега такъв вид мегалити няма откривани на наша територия, дори в Югоизточна Европа няма съхранени. Мегалитите от Средна гора са споменати от Шкорпил, но не бяха описвани. От тази гледна точка има един изключително непроучен район”, каза проф. Валерия Фол и поясни, че след идентифицирането на мегалита край Бузовград като Слънчева врата, се оказа, че трябва да се вглеждаме по – внимателно в голямокаменните съоръжения. Тя бе категорична, че Мегалитът край Бузовград е отворил погледа на учените в тази посока,след което започват да излизат невероятни паметници. Професор Фол изрази надежда, че може общините Казанлък, Павел баня и Брезово да направят един общ проект за изследване и идентифициране и на други мегалити, при което тази изложба ще стане много по-богата.
Проф. Фол поясни още, че „Мегалитни паметници в Сърнена Средна гора” до момента е показвана само в България, търсена е по туристическите конгреси.
Другата открита изложба на „Искра” 4 е документална и представя тракийската изложба по света. В нея са събрани и за първи път показани документи и снимки, които отразяват най – успешния културен проект на България – траките. „ ижда се на какво високо държавно ниво е откривана изложбата. Проследява се пътят и в най – големите музеи на света. Има един любопитен кадър от първото открванена изложбата в Париж през 1974 година, когато гвардейците на Франция флангират пътя към музея, където е показано наследството на траките”, каза проф. Фол. Тя подчерта, че по повод тази изложба са събрани много документи и снимки, за да се създаде фонд за Тракийската изложба по света. Тя е обиколила много градове в чужбина, сред които Париж, Братислава, Виена, Одрин, в Пловдив и София.
И двете изложби са финансирани от Университета по библиотекознание и информационни технологии и са съвместни с Института по Балканистика с Център по тракология.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net