Казанлък. Първи Национален събор на запасното войнство бе открит местността

...
Казанлък. Първи Национален събор на запасното войнство бе открит местността
Коментари Харесай

Първи Национален събор на запасното войнство бе открит край Казанлък

Казанлък. Първи Национален събор на запасното войнство бе открит местността Крънска кория край Казанлък. В откриването участваха президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министърът на защитата Красимир Каракачанов, народни представители, кметът на община Казанлък Галина Стоянова, висши офицери от БА, представители на Министерството на вътрешните работи, ветерани, членове на военнопатриотичните организации и доста жители.
В словото си президентът Румен Радев съобщи, че активността на офицерите и сержантите от запаса и запаса е извънредно значима за патриотичното образование на младото потомство. „ Особено през днешния ден, когато младежите имат все по-малко прикосновение с военната работа би трябвало да оценим този принос за спояването на връзката сред войска и общество, за спояването на връзката сред поколенията военнослужещи, която доста отслабва след десетилетия на непрестанни промени “, съобщи президентът. В словото си той акцентира, че Родината има все по-голяма потребност от хора, за които понятията чест, дълг, достолепие, морал и себеотдайност не са просто красиви изречения, зад които се прикриват користни ползи. По думите му службата на запасното войнство е предходна в тежки и предизвикателни времена, когато е трябвало да компенсират нелеки политически решения в областта на защитата, да режат техника и да закриват поделения, по едно и също време да редуцират хора и да стимулират всички оставащи да служат правилно, безкористно и безрезервно. „ Вие трябваше в изискванията на непрестанно намаляващи запаси освен да пазите качества, само че и да развивате нови и да пазите живота и здравето на своите сътрудници и подчинени. Трябваше да издигате престижа на Българската войска и да създавате съгласуемост с нашите съдружници “, добави президентът. Румен Радев акцентира, че без значение от политическите превратности запасното войнство постоянно е служило правилно и почтено на родината и през днешния ден когато България е член на НАТО, когато СОСЗР е почитан член на междусъюзническата конфедерация на офицерите от запаса (CIOR), България и нейните ползи не престават да бъдат кредото и смисъла на техния живот. Държавният глава съобщи, че към този момент повече 110 години офицерите и сержантите от запаса и запаса търсят и намират разнообразни организационни форми в полза на защитата на страната, в работа на цялото общество и в отбрана на обществените права.
В местността Крънска кория президентът следи демонстрации на бойни техники, скокове с парашут, качества на групите за специфични интервенции и върховен пилотаж със състезателен аероплан, демонстрирани от 68-а бригада „ Специални сили “ и Военновъздушните сили.
От своя страна министърът на защитата Красимир Каракачанов уточни, че за него е чест да бъде на този празник измежду хората, които са възпитавали генерации българи по какъв начин почтено и самоотвержено се служи на Отечеството. „ Никога в своя живот не съм делил българския боец на подобен, който е служил по царско, социалистическо или демократично време. За мен всеки, който е носил униформа, е служил на Майка България “, съобщи Каракачанов. В обръщението си към участниците в събора министърът на защитата се извини за вземаните през годините неправилни политически решения в региона на защитата. „ Докато аз съм министър на защитата, в лицето на военното и политическото управление на Министерството на защитата, Вие ще имате хората, които ще се пробват да вземат решение проблемите “, безапелационен беше министър Каракачанов. „ Българската войска е на българския народ. Тя не е на политиците или на партиите. През 500-те години турско иго православната ни религия ни резервира като българи, а през всичките 1400 години единствената заслуга за съществуването на българската страна е на Българската войска и на хората, които са посветили живота си на нея “, съобщи министърът на защитата. Той пожела на ветераните и на военнослужещите от запаса и запаса здраве и триумфи в тяхната активност за възпитанието на българската юноша в родолюбие и работа на България.
Министър Каракачанов отличи и награди с юбилейни медали „ 100 години Първа международна война “ генерал-майор о. з. Димитър Бояджиев, бригаден военачалник о. з. Янко Янев, майор о. з. Стефко Михайлов, майор о. з. Евгени Пейчев и старшина о. з. Методи Глишков.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова съобщи, че градът постоянно е бил обвързван с бойната популярност на Българската войска. Стоянова напомни, че още през 1916 година в Охрид прозвучават стиховете на казанлъчанина подпоручик Константин Георгиев, основател на химна на Българската войска – „ Велик е нашият боец “. „ В Казанлък живее полковник, а по-късно и военачалник Иван Пашинов – пълководец на 23 Пехотен Шипченски полк, който получава прозвището „ Лудия полк “, поради подвизите и проявения подвиг. Убедена съм, че Съюзът на запасните офицери и сержанти е организацията, която ще принесе тази популярност и традиция през вековете. Но най – към този момент ще я съобщи на нашите деца, които би трябвало да знаят, че родолюбието не е единствено да слушаме спокойно химна на България, само че сърцата би трябвало да трепват, когато заставаме пред войнишките монументи, когато честваме героите и българските годишнини и история “, уточни Галина Стоянова. По мотив 110-ата годишнина от основаването на Съюза, тя връчи значката на Община Казанлък на казанлъшката организация, представител на Съюза на запасните офицери по тази причина, че през всички тези години те са дружно с Община Казанлък в построяването на родолюбието и обичта към човечеството, в работа на честност към жанр и Родина.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР