Казанлък. Паметникът на Георги Кирков е на казанлъчани и Община

Казанлък. Паметникът на Георги Кирков е на казанлъчани и Община ...

Кметът на Казанлък Галина Стоянова: Партньорството между Община Казанлък и Национално движение „ Русофили” има само духовни и културни измерения.

Казанлък. Паметникът на Георги Кирков е на казанлъчани и Община Казанлък не дели жителите си на русофили и русофоби или по тяхната партийна принадлежност, гласи отговорът на кмета Галина Стоянова на питане от общинския съветник от БСП Румяна Друмева по повод на извършено облагородяване на пространството около паметника. Това предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В отговора си Стоянова пояснява, че облагородяването е част от дейностите на Общината по текущи ремонти на паркове, градини и междублокови пространства. „Като кмет на Казанлък се грижа общинският бюджет, с който разполагаме, да бъде оползотворен по възможно най-практичния и добър начин”, подчертава Стоянова.
По отношение на запитване, има ли възможност от общинския бюджет в детските градини да бъдат финансирани курсове за изучаване на руски език, кметът отговаря, че общинският бюджет е добре планиран и съотнесен към нуждите на гражданите, гласуван е и е приет на заседание на Общинския съвет: „Що се отнася до изучаването на чужд език, то децата могат да го правят в различните езикови школи на територията на общината, като, разбира се, това става със знанието и възможностите на родителите.”
На въпрос, какви инициативи предстои да бъдат реализирани като поети ангажименти от страна на кмета между Община Казанлък и Национално движение „Русофили”, Галина Стоянова подчертава в писмения си отговор, че членството и в движението е в лично качество, доброволно и индивидуално: „В този смисъл не дължа никакво обяснение на поставените въпроси по темата, но за мен това е кауза.”
В отговора си кметът пояснява още, че през последните 7 години община Казанлък се развива, както в инфраструктурно отношение, така и в посока икономика, образование, култура, туризъм. Всяка година съвместно с НД „Русофили“ се провежда мащабният събор на брега на язовир Копринка, където се събират над 10 000 души. В националния фестивал за руска поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“ участие взимат таланти от цялата страна, като над 800 финалисти от цяла България бяха в Казанлък за последният етап от мащабния конкурс. През 2018 година казанлъшки ученици от отличените класове като „Най-добрия клас“ получиха награда от Община Казанлък и почиваха в модерния санитарно-оздравителен комплекс „Камчия“. „Мога да изброявам още редица съвместни дейности с НД „Русофили“, с което, между другото, работят 264 общини”, пояснява в отговора си кметът Галина Стоянова и подчертава, че партньорството между Община Казанлък и Национално движение „Русофили” има само духовни и културни измерения, предвид и факта, че няма друго място, като Казанлък, където да се събират планетарно толкова голям брой хора, за да отдадат почит на едно славянско културно-историческо приятелство - приятелство между два народа – българския и руския. „Каква изгода търсите, госпожо Друмева? Какви други измерения търсите извън духовните и културните? Вие от името на русофилите или от името на русофобите отправяте питанията си към Общината?
Нима разделяте хората? Защото моята кауза е да ги обединявам. Аз, екипът ми, партньорството на Община Казанлък с НД „Русофили“ прави това – обединява”, категорична е още кметът Галина Стоянова.
Отговорите на общо 10 въпроса поставени за днешното заседание на Общинския съвет бяха дадени в писмен вид на съветниците.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net