Казанлък. Оригинали на Димитър Карастоянов, един от майсторите на най-известната

...
Казанлък. Оригинали на Димитър Карастоянов, един от майсторите на най-известната
Коментари Харесай

Стара Загора: Оригинали на Димитър Карастоянов, един от майсторите на най-известната българска фотографска фамилия Карастоянови, ще бъдат показани в Казанлък

Казанлък. Оригинали на Димитър Карастоянов, един от майсторите на най-известната българска фотографска фамилия Карастоянови, ще бъдат показани в Музея на фотографията, сподели за Радио „ Фокус “ шефът на музея Стефан Папукчиев. Изложбата с надпис „ Върхове “ ще бъде открита на 18-и юли от 18.00 часа. Повече от 50 фотографии от началото на 20-и век, които демонстрират хубостта на българската природа и майсторството на Димитър Карастоянов, ще бъдат включени в експозицията, която е комплектована от фонда на Музея на фотографията.
Димитър Карастоянов, роден през 1856 година, е наследник на родоначалника на българската снимка Анастас Карастоянов, родом от Самоков. Димитър Карастоянов е прочут с портретната и пейзажната си снимка. Специалистите го дефинират като основоположник на българската пейзажна снимка. Именно тази част от работата му, демонстрира изложбата в Казанлък. Сред фототворбите са и тези на историческия връх „ Свети Никола “ с Орлово гнездо, преди повдигането на Паметника на Свободата; мястото на Дунавския ръкав на язовир Копринка, половин век преди построяването на изкуственото езеро; Мъглижкият манастир от високо при започване на 20-и век, мостът на шосето на пътя от Казанлък за Стара Загора, Шипченският манастир „ Рождество Христово “.
Димитър Карастоянов е снимал и известните казанлъшки семейства – розотърговци от първата половина на 20-и век. В изложбата „ Върхове “ ще бъде показана и истинска фотография на Димитро Папазоглу със фамилията му.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР