Казанлък. Обучителен курс за специалисти и педагози се проведе в

Казанлък. Обучителен курс за специалисти и педагози се проведе в ...

В Казанлък се проведе обучение за специалисти по програма „Приложен поведенчески анализ”.

Казанлък. Обучителен курс за специалисти и педагози се проведе в Дневния център за деца с увреждания, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. В рамките на два дни бяха разисквани темите: "Въведение в Приложен поведенчески анализ” и "Функция на поведението и защо трябва да я познаваме". В обучението взеха участие 46 специалисти и педагози от община Казанлък. Курсът бе воден от Анн Андрюс и Хана Ембри - Денвър, специални педагози, сертифицирани поведенчески аналитици.
„Приложен поведенчески анализ” е програма, по която специалистите от Дневния център в Казанлък работят от години. Директорът Веска Мараджиева подчерта, че екипът на центъра е обучаван от Анн Андрюс в продължение на две години. „Колегите ми се научиха да прилагат този метод не само в работата с деца с аутизъм, както е разработена тази програма, а и в работата си с всички деца, при които е доказано, че имат нужда от целенасочени действия по тази програма. При нея същественото е, че всяка дейност, всяка цел, която се поставя, се развива на малки стъпки и това позволява усвоявайки всяка стъпка от умението, от областта, която трябва да развият, да даде възможност да се покриват нови цели и нови дейности”, допълни тя.
Дневният център за деца с увреждания е създаден в Казанлък преди 11 години. За годините, в които работи Центърът през него са преминали 122 деца. С тях са проведени хиляди терапии. Извършени са редица дейности, в това число и съвместни с други организации на територията на Казанлък и страната. С децата са реализирани 9 проекта, 15 съвместни дейности. Центърът има сключени споразумения с шест университета, стажували са 25 студенти, работили са и много доброволци. „В последните години към нашия център като услуги проявяват интерес други градове в страната, които идват при нас, за да се запознаят с програма, по която ние работим, за да я прилагат и те в своята практика”, каза Мараджиева.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net