Казанлък. Община Казанлък получи като подарък цигулка, изработена от лютиера

...
Казанлък. Община Казанлък получи като подарък цигулка, изработена от лютиера
Коментари Харесай

Почетният гражданин на Казанлък Едрю Едрев дари на Общината изработена от него цигулка

Казанлък. Община Казанлък получи като подарък цигулка, направена от лютиера и почетен жител на Казанлък Едрю Едрев, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Инструментът беше подарен по време на тържествена сесия, на която бяха отличени новите почетни жители. Проявата е част от програмата на 116-ия Празник на розата.
Едрю Едрев уточни, че цигулката е направена напълно от български материали - капакът и е от района на Родопите, а дъното, което е направено от явор, е от Котленския дял на Стара планина.
„ Това е четвъртият инструмент, който правя подарък ”, сподели майсторът лютиер. Другите се намират в Италия и Испания, а един от тях е и първият, който Община Казанлък закупува през 50-те години на предишния век за Школата по изкуствата към НЧ „ Искра ”. Друга от цигулките е експонирана в Музея на цигулката в италианския град Кремона.
Дарената на Община Казанлък цигулка бе просвирена от младия музикант Александър Тянов и бе благословена от Старозагорския митрополит Киприан.
Дарението бе признато от кмета Галина Стоянова и от шефа на Исторически музей „ Искра ” доктор Момчил Маринов, който разясни, че инструментът ще бъде експониран краткотрайно в Музея на розата.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР