Казанлък. Нормализирана е обстановката в село Средногорово след вчерашното наводнение,

...
Казанлък. Нормализирана е обстановката в село Средногорово след вчерашното наводнение,
Коментари Харесай

Казанлък: Общината ще възстанови засегнатата от наводнението пътна инфраструктура в Средногорово, на собствениците на двата пострадали имота ще се изплати обезщетение

Казанлък. Нормализирана е ситуацията в село Средногорово след вчерашното наводняване, породено от придошлите води на река Гюрля вследствие на изобилните превалявания в Средна гора, сподели за Радио „ Фокус ” кметът на селото Илиян Илиев. Той разясни, че все още водоотокът е нормализиран, реката се е прибрала в коритото си. В резултат на разливът и са наводнени два – три парцела, които се намират наоколо до реката. В един от парцелите е потърпевша земеделска продукция, в различен е залят партерен етаж с покъщнината. „ Но къщата е застрахована ”, разясни кметът на Средногорово.
На място през днешния ден в селото бе кметът на Община Казанлък Галина Стоянова, с цел да се запознае със създалата се конюнктура. Направена е организация и в утрешния ден чиновник на Дирекция „ Социално подзпомагане ” ще посети потърпевшите, с цел да може пострадалите да подадат молба за разпределяне на еднократна помощ. Молбите ще бъдат прегледани на юнската сесия на Общинския съвет, който би трябвало да се произнесе по тях и да вземе решение. Сумата ще би трябвало да покрие разноските по разчистване и възобновяване на парцелите.
На кмета на Средногорово е предоставено да изготви докладна, в която да бъдат разказани нанесените вреди по инфраструктурата на селото. Със средства на Община Казанлък ще бъдат възобновени три-четири пътни артерии в обитаемото място. Общината ще поеме и разноските за наемане на 55-тонна машина, която ще мине по протежението на река Гюрл ”, с цел да почисти насъбраните наноси, както и да издълбае коритото с още един метър, с цел да може при повторни проливни превалявания реката да поеме огромни количества вода. „ Това може да стане не по-рано след пет-шест дни ”, разясни кметът на Средногорово и акцентира, че последно главно благодарение на 36-тонна машина е правено разчистване на коритото на река Гюрля.
Нормална е и ситуацията в село Горно Черковище, където във вчерашния ден водите на река Гюрла също излязоха от коритото, вследствие на което бяха наводнени пешеходни мостове, отчасти дворни места, лозе и черешова градина. Няма наводнени постройки. „ След като водата се оттече, ще можем да влезем и да почистим коритото от наноси. В обособени сектори реката би трябвало да се поправя ”, сподели кметът на Горно Черковище Антон Антонов.
Кметовете и на двете села поддържат непрекъсната връзка с „ Гражданска отбрана ”, пожарната и Общината за обстановката.
Ръководителят на аварийно-спасителната група към Община Казанлък Слави Иванов увери, че няма проблем с водните басейни на останалата част от територията на община Казанлък. „ Няма такива количества превалявания на територията на общината. Нивото на язовир „ Синя река “, който се намира над село Бузовград, е с такова равнище, че да основава някаква заплаха. Още при започване на пролетта намалихме равнището, предвид на прогнозите за дъждове. Проблемът е единствено в количеството превалявания в Средна гора “, изясни Иванов.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР