Казанлък Над 1500 участници събра четвъртото издание на Националния фолклорен

...
Казанлък Над 1500 участници събра четвъртото издание на Националния фолклорен
Коментари Харесай

Казанлък: Фолклорни състави и индивидуални изпълнители от цяла България участваха в Националния конкурс „Димитър Гайдаров”

Казанлък Над 1500 участници събра четвъртото издание на Националния фолклорен конкурс „ Димитър Гайдаров – 1906 - 1986 година “, чийто хазаин бе Казанлък, сподели за Радио „ Фокус ” Димитър Гайдаров, внук на мъжа, чието име носи състезанието. За четвърти път проявата се организира под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова в границите на три дни – всяка втора седмица на месец юни в парк „ Розариум “. Организатори на състезанието са Община Казанлък, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Асен Диамандиев ” – Пловдив, Народно читалище „ Възродена искра “ и Фолклорен отбор „ Гъдулица “.
Близо 70 фолклорни обединения и стотици самостоятелни реализатори от всички фолклорни области на България – Пиринска, Шопска, Тракийска, Странджа, Северняшка, Добруджа и Родопска, демонстрираха присъщи за техните области песни, танци и носии. Най-многобройни бяха представителите на Тракия. В състезанието участваха както сформира, които са част от него още от първото му издание, по този начин и такива, които се явиха за първи път. В състезанието участваха и голям брой деца и възпитаници от музикалните учебни заведения в България, както и фолклорни читалищни сформира и школи. „ Вече е традиция за състезанието в него да показват своето равнище цели школи като гъдуларска и гайдарска ”, сподели Гайдаров.
И тази година измежду най-малките участници в проявата бяха такива, които са на 4 години и участваха за първи път във фолклорна конкуренция, а най-възрастният - на 87 години – Геньо Генев, хореограф и събирач на национални носии, разгласен за живото човешко благосъстояние на Габрово от Националната стратегия „ Живи човешки съкровища “.
За поредна година доста мощно показани бяха фолклорните обединения от община Казанлък, на което уредниците изключително държат.
Официално състезанието бе открит с осъществявания на гайдарския внушителен оркестър на Националното учебно заведение за фолклорни изкуства „ Филип Кутев ” – Котел, който взе и присъединяване в конкурсната стратегия.
Участията в състезанието бяха оценени от жури с ръководител проф. Тодор Киров от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Асен Диамандиев ” - Пловдив.
Конкурсът няма такси за присъединяване, като това дава опция на повече сформира да вземат участие в проявата. „ Това е и задачата на състезанието – фолклорни сформира и реализатори от цяла България да припознаят Казанлък като едно от местата – люлка на фолклора и българщината. Също по този начин една от задачите е в тези три дни казанлъчани да имат опция да видят, да чуят и съпреживеят с участниците незабравими мигове с българския фолклор “, разясни Гайдаров.
Фолклористът Димитър Гайдаров, на който е отдаден състезанието, е един от най-изтъкнатите за времето си фолклористи освен в Казанлъшко, само че и в България. Той е роден през 1906 година Основател е на фолклорните ансамбли „ Арсенал “ и „ Искра “, които съществуват и до през днешния ден – единият към оръжейния цех в Казанлък, а другия към НЧ „ Искра “. Гайдаров основава още музикални школи за национални принадлежности и национално пеене към тогавашния Пионерски дом и НЧ „ Искра ” в Казанлък, както и 54 фолклорни музикални школи, хорове и оркестри в обитаемоте места под Балкана. Възпитаници на Гайдаров са и едни от първите възпитаници на Средното музикално учебно заведение в град Котел. Освен музикант и диригент той е създател на голям брой инструментални и вокални фолклорни обработки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР