Казанлък. На Разпети петък в храм Св. Георги Победоносец –

...
Казанлък. На Разпети петък в храм Св. Георги Победоносец –
Коментари Харесай

На Разпети петък в храм „Св. Георги Победоносец” в казанлъшкото село Средногорово бяха върнати след реставрация една хоругва и обредно слънце от царските двери

Казанлък. На Разпети петък в храм „ Св. Георги Победоносец ” – село Средногорово, община Казанлък, бяха върнати след реституция една хоругва и обредно слънце от царските двери. Това сподели за Радио „ Фокус ” Коста Меразчиев от Църковното настоятелство. Той уточни, че реставрацията е осъществена безплатно от Емил Чушев. Преди месец Чушев реставрира и картина от царските двери на олтара. Картината изобразява Исус Христос. Тя е дарена на храма през 1929 година от Иван Д. Иванов и дълго време е била част от иконостаса в черквата.
Емил Чушев е поел ангажимент да реставрира безплатно царските икони в храма, които са шест на брой.
В навечерието на огромния християнски празник храмът в Средногорово получи и още дарения - завеса за олтара и завивка за пюпютъра. Те са дарени от Левент Море и Екатерина Нешкова.
Коста Меразчиев разясни, че в последните години в черквата са осъществени редица усъвършенствания. Преодолян е един от най-големите проблеми - подът на храма, който е бил изяден от битова гъба. Подменени са дограмата и остъклението на храма, инсталирани са защитни решетки. Направена е и транспортната врата на черквата, посредством и на дарения. Монтирана е и нова чешма в двора, която също е направена с помощта на дарителска самодейност. Обновени са стъпалата до централния вход на черквата, следва да бъде укрепена и оградата.
Предстои да бъдат възобновени реставрационните действия по стенописите на храм „ Св. Георги Победоносец ” в Средногорово от екипа на Таня Манева. Тази година в реставрацията ще се включи и втори екип – на доктор Татяна Иванова от Богословския факултет на Софийски университет.
Бившият кмет на Средногорово и член на църковното настоятелство напомни историята на храма, пояснявайки, че по време на Руско-турската война жителите на селото бягат в Балкана, с цел да се спасят от башибозуците, които опожаряват доста къщи и черквата. След завръщането си едно от първите неща, с които се захващат е да построят нова църква. Тя е осветена на 30 септември 1879 година. Построена е извънредно с доброволния труд на жителите на Средногорово тогава.
Изключително забавни са стенописите на храма, като сводът му е изписан със подиуми от евангелски сюжет в бароков жанр, най-вероятно от зографа Петьо Ганин, възпитаник на Дебърската школа. Има и друго съмнение, поддържано от писателя Паун Генов, че по-заможните средногорци платили на италиански художник да изрисува черквата. Жителите на Средногорово се приготвят да посрещнат 300- годишнината от заселването на селото, 140-годишнината от възобновяване на храма след Освобождението и 180- годишнината от рождението на Петьо Ганин.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР