Казанлък. Жителите на село Средногорово, община Казанлък ще посрещнат Великден

...
Казанлък. Жителите на село Средногорово, община Казанлък ще посрещнат Великден
Коментари Харесай

Стара Загора: Жителите на село Средногорово, община Казанлък ще посрещнат Великден в обновения храм „ Св. Георги Победоносец“

Казанлък. Жителите на село Средногорово, община Казанлък ще посрещнат Великден в актуализирания храм „ Св. Георги Победоносец “, сподели за Радио „ Фокус “ Коста Меразчиев от църковното настоятелство. Той разясни, че е преодолян един от най – огромните проблеми - подът на храма, който е бил изяден от битова гъба. В момента той изработен, като със специфичен препарат са обработени дъските против вредители. Подменени са дограмата и остъклението на храма, инсталирани са защитни решетки. Направена е и транспортната врата на черквата, посредством и на дарения. За празника на селото е инсталирана и нова чешма в двора на черквата, която също е направена с помощта на дарителска самодейност. Боядисан е куполът на камбанарията.
Меразчиев разясни още, че през 2018 година следва да бъдат направени стъпалата до централния вход на черквата, да бъде укрепена и оградата и. Трябва да бъде отремонтиран подът зад олтара, който също е изяден от битова гъба, има обезпечен материал. В помещение към храма следва да бъде открита музейна етнографска експозиция под надпис „ Назад във времето “ с три посоки - история на учебното и читалищшното дело в Средногорово, и обща история на селото. „ Материалите за тази колекция са събирани, някои са взети от библиотеката, други са дарени от хората. Има снимков и материален материал, който ще бъде комплициран в експозицията. Тази история би трябвало да бъде съхранена. Тя е била част от живота на нашите хора, случвала се е в избран стадий от техния живот ",каза Коста Меразчиев.
Преди 8 години черквата „ Св. Георги Победоносец “ в Средногорово стартира да запада, защото години наред за нея не са полагани грижи. Подложена на въздействието на влага и мухъл тя стартира да се разрушава, свлачище стартира да срутва черквата.
В годините църковното настоятелство и кметството поставят старания и тя като сграда и постройка на този стадий е избавена. „ Оттук - нататък моето предпочитание е да се запазят стенописите, най-голямото и благосъстояние “, сподели Меразчиев.
Бившият кмет на Средногорово и член на църковното настоятелство напомни историята на храма: “ По времето на Руско-турската война жителите на селото бягат в Балкана, с цел да се спасят от башибозуците, които опожаряват доста къщи и черквата. След завръщането си едно от първите неща, с които се захващат е да построят нова църква. Тя е осветена на 30 септември 1879 година. Построена е извънредно с доброволния труд на жителите на Средногорово тогава. В годините за стопанисването не са полагани грижи и по този начин храмът стартира да се разрушава. В резултат на свлачище, постройката на храма се разцепва. През 2014г. кметът тогава Коста Меразчиев провежда благотворителна галерия с 40 участници, под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова. Събрани са 3 хиляди 900 лева, които ще бъдат употребявани за реституция на стенописите. Черквата е укрепена със средства на Министерство на културата.
Изключително забавни са стенописите на храма, като сводът му е изписан със подиуми от евангелски сюжет в бароков жанр, най-вероятно от зографа Петьо Ганин, възпитаник на Дебърската школа. Има и друго съмнение, поддържано от писателя Паун Генов, че по-заможните средногорци платили на италиански художник да изрисува черквата. В бъдеще напъните на средногорци са ориентирани към консервиране точно на тези скъпи фрески. „ Много иконописци са идвали тук, виждали са ги и Настоятелството има увещание, че те ще бъдат реставрирани “, сподели Меразчиев. Интерес към този развой е показал и реставраторът Стефан Аенски, който е със средногорски корен. По първични калкулации реставрацията ще коства сред 15 и 20 хиляди лв.. Вече има събрани близо една трета от тези пари – от инициираната благотворителна галерия и от подаяние на Росица Якобс.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР