Казанлък. Изцяло обновен посрещна Великден храмът Св. Архангел Михаил“ в

...
Казанлък. Изцяло обновен посрещна Великден храмът Св. Архангел Михаил“ в
Коментари Харесай

Храм „Св. Архангел Михаил” в казанлъшкото село Горно Черковище посрещна Великден изцяло обновен

Казанлък. Изцяло освежен посрещна Великден храмът „ Св. Архангел Михаил “ в село Горно Черковище, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Кметът на селото Антон Антонов уточни, че в продължение на десетилетия храмът не е бил ремонтиран, вследствие на което част от фасадата и колоните са били изкъртени, а иконите в него са се нуждаели от цялостна реституция, защото са били развалени вследствие на течове от покрива. Преди четири години храмът е ремонтиран, като по този метод е спряно по-нататъшното увреждане на иконописта. Изцяло е ремонтиран и подът. Монтирана е чешма в двора на черквата.
Реставрацията е осъществена със средства от Комисията по вероизповеданията в размер на 10 хиляди лв.. Освен фасадата и колоните с тези средства е ремонтирана и камбанарията, където се намират две от най-интересните и неповторими в България камбани, направени в Русия.
Реставрацията е осъществена на четири стадия, като в реализирането на ремонтните действия са се присъединили и локални поданици на Горно Черковище, както и доброволци.
Корпусът на черквата от периферия е построен от камък и в процеса на реституция той е непокътнат.
Предстои да бъде актуализирана и иконата на свети Архангел Михаил, изографисана на входа на черквата. Тя и цялата иконопис в храма са дело на известния по това време казанлъчанин зограф от Дебърската школа Петьо Ганин.
Храмът е издигнат през 1884 година. Цялото село е взело участие с труд и дарения. Камбаните на храма са направени в Русия. През 1965 година от Рилски манастир са поискали да купят тези камбани, чийто звън съгласно легендите, има и лечебна мощ. Но жителите на селото вършат подписка и камбаните остават в Горно Черковище до през днешния ден.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР