Казанлък. Изключително ценна цигулка - на 3 века, пристига в

...
Казанлък. Изключително ценна цигулка - на 3 века, пристига в
Коментари Харесай

300-годишна уникална цигулка пристига в Казанлък

Казанлък. Изключително скъпа цигулка - на 3 века, идва в Казанлък в границите на 115-тия Фестивал на розата и провеждащият се за първи път в България Международен конкурс за модерно лютиерство за цигулка, виола, виолончело и китара. Това оповестиха от пресцентъра на Община Казанлък . Редкият музикален инструмент Guarneri del Gesu 1742- Ricci датира от 1734 година и е дело на фамозния италиански занаятчия – лютиер Джузепе Гуарнери. 300-годишната цигулка е владеене на частен колекционер от Китай. Тя ще остане в Казанлък единствено 24 часа. Жителите и гостите на града на розите ще могат да видят скъпото украшение, произведение на изкуството в Музей на розата.
Музикалният инструмент идва особено за състезанието, който ще събере на едно място жури от световноизвестни и приети майстори – лютиери. Именно те са журито, което издава най-престижните документи за цигулки – оценката на името на Антонио Страдивари, живял и изработвал своите принадлежности през XVII-XVIII век в Кремона, Италия. Възпитаник на най-престижната италианска школа – Кремонската, е и неговият съвременник Джузепе Гуарнери, чиято 300-годишна цигулка ще остане в Казанлък на 2 и 3 юни.
За Гуарнери, който е роден през 1698 година, през днешния ден се знае относително малко. Славата му идва едвам след гибелта му – 1744 година И до ден сегашен никой към момента не разгадал тайната на неговото майсторство и не може да каже от къде е вълшебният тон на направените от него принадлежности. Мнозина споделят, че звукът от творенията на Страдивари бил звезден, а на Гуарнери – възвишен.
Днес на цигулките, измайсторени от ръцете на великия Джузепе Гуарнери, свирят единствено най-хубавите и приети в международен мащаб виртуози. Творенията на италианеца остават все по този начин неподвластни на времето.
В дните на 115-тия Фестивал на розата Международният конкурс за модерно лютиерство ще бъде придружен и от два типичен концерта в Музей на розата:
- 1 юни – 19.00 часа - типичен концерт на струнен квартет „ КласикАрт ”

- 2. юни – 18.00 часа - гала по награждаване и концерт на камерен отбор за класическа музика „ Софийски солисти ”
Изложбата на международните струнни музикални принадлежности, участници в състезанието, ще остане в Казанлък до 22 юни 2018 г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР