Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк

Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк ...

Казанлък: Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк „ Розариум”.

Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк „ Розариум”, предаде кореспондент на Радио „ Фокус”. Пластиките са избрани измежду 11 творби, участвали в обявения конкурс от Община Казанлък. Те са дело на Велин Дечков – „Пламък” и на Светослав Недев – „ Вечно зелената клонка”. Авторите им получиха премия, къответно от по 1000 и 800 лв. Творбите са класирани от петчленно жури с председател арх. Георги Стоев, главен архитект на община Казанлък и бивш заместник - министър на културата. В петчленното жури участваха трима художници и един дизайнер.
Конкурсът за пластики в парковата на „ Розариум” е национален и е за общо шест произведения на изкуството. През 2018 година в парка бяха поставени две скулптури: на Кирил Георгиев – „ Роза” и на Светослав Недев „ Розов цвят”. Предстои да бъде обявена трета сесия за оставащите два постамента. Конкурсът за творби в парк „ Розариум” е част от инициативите на Община Казанлък за утвърждаването на Града на розите като съвременен европейски град, познат не само с културно-историческото си наследство, но и с високите си съвременни изисвания към пластичното изкуство.
Парк „Розариум“ съществува от 20-те години на ХХ век и е сред знаковите за града места. През последните години той и парк „Тюлбето” бяха реновирани по проект на стойност 4,7 млн лв, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие по Оперативна програма „Регионално развитие“.
През 2016-а в парка бе изградена новата сграда на Музея на розата върху площ от над 1200 квадратни метра, на стойност 1 млн лв.
Славяна ГАЙДАРОВА

Източник: focus-news.net