Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк

...
Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк
Коментари Харесай

Казанлък: Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк „ Розариум”

Казанлък. Две нови скулптурни композиции бяха открити в парк „ Розариум ”, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” . Пластиките са определени всред 11 произведения, взели участие в оповестения конкурс от Община Казанлък. Те са дело на Велин Дечков – „ Пламък ” и на Светослав Недев – „ Вечно зелената клонка ”. Авторите им получиха награда, къответно от по 1000 и 800 лева Творбите са класирани от петчленно жури с ръководител арх. Георги Стоев, основен проектант на община Казанлък и някогашен заместител - министър на културата. В петчленното жури участваха трима художници и един дизайнер.
Конкурсът за пластики в парковата на „ Розариум ” е народен и е за общо шест творби на изкуството. През 2018 година в парка бяха сложени две статуи: на Кирил Георгиев – „ Роза ” и на Светослав Недев „ Розов цвят ”. Предстои да бъде оповестена трета сесия за оставащите два постамента. Конкурсът за произведения в парк „ Розариум ” е част от самодейностите на Община Казанлък за одобряването на Града на розите като актуален европейски град, прочут освен с културно-историческото си завещание, само че и с високите си модерни изисвания към пластичното изкуство.
Парк „ Розариум “ съществува от 20-те години на ХХ век и е измежду знаковите за града места. През последните години той и парк „ Тюлбето ” бяха реновирани по план на стойност 4,7 млн лева, финансиран от Европейския фонд за районно развиване по Оперативна стратегия „ Регионално развиване “.
През 2016-а в парка бе построена новата постройка на Музея на розата върху повърхност от над 1200 квадратни метра, на стойност 1 млн лева
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР