Казанлък. Две нови електронни услуги ще предоставя Община Казанлък за

...
Казанлък. Две нови електронни услуги ще предоставя Община Казанлък за
Коментари Харесай

Стара Загора: Община Казанлък ще предоставя електронни услуги за прием на деца в детски градини, подготвителни групи и първи клас

Казанлък. Две нови електронни услуги ще дава Община Казанлък за образователната 2018/2019 година - за банкет на децата в детските градини и за банкет в подготвителни групи и първи клас в учебните заведения в града. Това сподели пред публицисти Мария Колева, шеф на отдел „ Хуманитарни политики “, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Колева добави, че следва на постоянната сесия на Общински съвет – Казанлък на 29 март съветниците да гласоподават нова Наредба №9 за изискванията и реда за записване, отписване и пренасяне на деца в общинските детски градини на територията на община Казанлък. В наредбата се регламентират дейностите по електронния банкет. От 4 април 2018 година до 16 април 2018 година (включително) родителите ще могат да подават и онлайн заявки за първо класиране. Това ще бъде допустимо на уеб страницата https://dg.kazanlak.bg. Резултатите ще бъдат оповестени на 19 април, а записването на класираните деца ще бъде осъществено от 20 до 27 април, в това число. Родителите, които нямат опция да подадат по електронен път заявките за своите деца, ще могат да създадат това в мечтаната от тях детска градина, където документите също ще бъдат въведени по електронен път в уеб страницата и ще вземат участие в класирането. „ Датата и часът на подаване на заявката в електронната система, както и това дали независимо са подадени документите, или от съответното детско заведение, не въздейства на окончателното класиране “, сподели още Мария Колева.
Всички декларирани данни могат да бъдат редактирани единствено в периода за регистрация – от 4 до 16 април. Редакцията може да бъде осъществена както онлайн във форма за редакция на към този момент подаденото заявление, по този начин и на място в детските градини, където е подадено в началото заявката, без да се губи получения към този момент входящ номер. Определящ за окончателното класиране е последният вид на заявката.
Със заповед на кмета на община Казанлък от 19 февруари 2018 година е одобрена Система за банкет в първи клас за учебните заведения в Казанлък, а със заповед от 28 февруари са одобрени административните региони за обсег на учениците към всяко учебно заведение, съгласно нормативните условия.
Съгласно водещия аршин децата са разпределени в четири групи. В първа група са деца с непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение и този адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявката. Във втора група са деца с непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение повече от 1 година, само че този адрес е изменен в интервала през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявката. В трета група са деца с непрекъснат или сегашен адрес в прилежащия регион на учебното заведение, само че този адрес е бил изменен през последната една година преди подаване на заявката. И в четвърта група са деца с непрекъснат или сегашен адрес, отвън прилежащия регион на учебното заведение към деня на подаване на заявката.
Приемът ще се реализира поредно по реда на групите, като първо се одобряват децата от първа група.
При осъщественото райониране за съвсем всички учебни заведения са избрани общи зони с други учебни заведения. По този метод се дава опция на децата да попаднат в първа, втора или трета група за повече от едно учебно заведение.
В електронната система е заложено за всяко дете да взе участие с по-благоприятния от двата типа адрес - непрекъснат и сегашен, като ще се прави автоматизирана инспекция с базата данни от ГРАО.
Родителите могат да подават заявление по електронен път на уеб страницата https://school.kazanlak.bg или на място в учебно заведение, което е определено по първо предпочитание. „ Двата метода на подаване на заявление са равностойни. Всички заявки се записват в електронната система. При подаване на заявката родителите могат да изпишат поредно всичките осем учебни заведения в Казанлък, които правят банкет в първи клас, като съгласно реда на тяхното предпочитание получават и съответния брой точки “, сподели Мария Колева.
За първо класиране, родителите ще могат да подават заявки от 25 май 2018 година до 31 май 2018 година, в това число. Обявяването на резултатите ще бъде на 5 юни, а от 6 юни до 8 юни, в това число ще става записването на класираните деца в учебните заведения. „ И тук датата и часът на подаване на заявката в електронната система не въздейства на окончателното класиране. Всички декларирани данни могат да бъдат обновени единствено в периода за регистрация. Може да бъде правена редакция на заявките - онлайн във форма за редакция на към този момент подаденото заявление или на място в учебно заведение, където е подадено в началото заявката, без да се губи получения към този момент входящ номер. В класирането се взе участие с последния вид на заявката “, сподели Колева.
И за двата типа банкет – в детските градини и в учебните заведения, класираното дете се записва единствено при съществуване на цялостен комплект от документи, декларирани в заявката, като родителите носят отговорност за верността на данните.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР