Казанлък. Два похода – Поход на мълчанието и Залезът на

...
Казанлък. Два похода – Поход на мълчанието и Залезът на
Коментари Харесай

Стара Загора: Два похода по стъпките на траките ще се проведат за празниците в Долината на тракийските царе 2017

Казанлък. Два похода – „ Поход на мълчанието " и „ Залезът на траките “ ще бъдат извършени на 26 август в границите на Празници в Долината на тракийските царе 2017, проведени от Община Казанлък. Това сподели за Радио „ Фокус " шефът на Театър „ Любомир Кабакчиев “ Димитър Кабаков. Той съобщи, че и двата похода са до естествения феномен Мегалита над Бузовград, като по време на походите участниците ще имат опция да видят възстановката на тракийски ритуали изпълнени от артисти на Театър „ Любомир Кабакчиев “. „ Походите стартират да добиват от ден на ден известност, тъй като няколко са сакралните тракийски места в България, само че Мегалита е единственото, което е наоколо до огромен град и е елементарно налично “, разяснява Кабаков. За поредна година театърът ще прави възстановка на тракийски ритуали, които са основани на текстове и описания на мистерии от древността. Използвани са податки, останали в българските национални обреди и традиции, за които се допуска, че са от тракийско време.
Единият от походите до Мегалита – „ Поход на мълчанието " е с начален час 10.30 часа на 26 август от центъра на село Бузовград. Историческа сказка за живота и обичаите на траките, за Мегалита и местата, по които ще преминат участниците в похода ще изнесе шефът на ИМ „ Искра “ Момчил Маринов. По пътя до Мегалита на три места артисти от театъра и самодейци от читалището в Бузовград ще създадат възстановки на тракийски ритуали, като главните от тях ще бъдат изнесени на огромната поляна преди Мегалита. Там уредниците плануват и почерпка с вино, национални хора, ще бъдат връчени и документи на участниците в Похода на мълчанието. За тези от участниците, които желаят, в границите на 10 минути ще има възстановка на ритуала „ Жертвоприношение на боговете “ на самия Мегалит.
С помощта на Исторически музей „ Искра “ участниците в похода ще имат опция да продължат по маршрут до Червената черква, през крепостта Бузово кале до Тракийската гробница край Бузовград.
Точно копие на митичната лира на Орфей, направено през 2009 година в границите на европейски план, се чака да звучи онлайн по време на Похода на мълчанието към тракийското светилище.
За първа година програмата на Тракийските празници планува и вечерен поход „ Залезът на траките “, който ще стартира от 18.00 часа на 26 август от центъра на Бузовград. В него ще бъде направена възстановка на ритуали, свързани със слънцестоенето – пролетно, лятно, есенно, зимно.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР