Казанлък. Днес отбелязваме 150 години от подвига на четата на

...
Казанлък. Днес отбелязваме 150 години от подвига на четата на
Коментари Харесай

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници положиха костите си, за да има днес съвременна България

Казанлък. Днес означаваме 150 години от подвига на четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър – две велики персони в българската история, които оставиха светла следа в битката ни за избавление от турско иго. Това сподели вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов в словото си по време на отбелязването на годишнината от Бузлуджанската епопея пред паметника на Хаджи Димитър в подножието на връх Бузлуджа, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Каракачанов акцентира, че в днешно време непрестанно ни приканват да да бъдем политически правилни, да не бъдем крайни, само че би трябвало да споделяме истината такава, каквато е. „ А истината е, че тези 125 млади българи, които минаха Дунава и след четири епични сражения поставиха костите си по Балкана, а някои от тях бяха избесени по центровете на Казанлък, Стара Загора или Русе, пристигнаха да се борят не за някакво наличие. Те пристигнаха да се борят против черното петвековно турско иго. И това би трябвало да бъде ясно на всички. Тези 125 български мъже минаха Дунава, с цел да вдигнат народа на всеобщо въстание. Това е първият огромен, проведен опит за покачване духа на българския народ, с проведени чети. Дотогава и двамата войводи имат своя хайдушки опит “, съобщи той.
В словото си министърът на защитата обърна внимание на опита на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, който имат като четници и по – късно преминавайки през идеологията на Георги Сава Раковски за основаване на българска армия. „ Четниците, които идват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, идват на територията на България като освободителната българска войска, която желае да вдигне народа на въстание и да докара освобождението на българските земи “, сподели Каракачанов и се обърна към присъстващите, препоръчвайки им да прочетат на камъните зад паметника на Хаджи Димитър, имената и рождените места на 125-те четници. „ Ще видите, че в тази чета има българи от всички български земи – от Македония – Куманово, Велес, Прилеп, има българи от Северна Добруджа и от Одринска Тракия, тези земи, които ние през днешния ден забравяме и забравяме българите там, може би улисани от някакви нови хоризонти. Всички тези хора пристигнаха да мрат за свободата на целокупния български народ. Те умряха за онази България, част от която през днешния ден не е в рамките на актуалната ни страна. Това също не би трябвало да се не помни “, сподели министър Каракачанов. Той разясни, че отдаваме респект на последната огромна група, която дава стълкновение на турския подтисник, отпред със своя челник Хаджи Димитър. „ Тези хора поставиха костите си, с цел да я има през днешния ден модерна България. Обединени от българската концепция те дадоха живота си не да бъдем през днешния ден разграничени, опълчени и един различен да се гледаме изкривено. Те си мечтаеха за една друга България, в която българите ще бъдем единни, откакто извоюваме свободата си “, разяснява вицепремиерът. В словото си Каракачанов обърна внимание и на продължението на делото на Хаджи Димитър от неговия жанр.
„ Всеки път, когато се събираме на сходни възпоменателни тържества да означаваме Ботев, Левски, Хаджи Димитър или други велики българи си даваме сметка, че тези хора подцениха персоналните си усеща, персоналните си човешки упоритости, фамилии, опция за някаква кариера и се сражаваха, и умираха за България. Следваме ли техния образец и какво сме подготвени да създадем за България? Защото стоешком пред тв приемника и мрънкайки, обсъждайки международната политика или футбола, ние не вършим нищо за България. Нека всеки един от нас, всеки патриотичен българин си зададе въпроса, в случай че не живот, подготвен ли съм да отделя от персоналното си време, подготвен ли съм да жертвам нещо свое, малко? Преди да желаеме би трябвало всички дружно да се запретнем и да я построяваме тази България, дружно, както го правеха нашите прародители, по този начин както го направиха и четниците, положили костите си за свободата и единството си на целокупния български народ “, сподели в умозаключение министър Красимир Каракачанов.
Славяна ГАЙДАРОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус - " Военни вести ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР