Казанлък. Детска градина (ДГ) Буратино“ в Казанлък отбеляза 85 години

...
Казанлък. Детска градина (ДГ) Буратино“ в Казанлък отбеляза 85 години
Коментари Харесай

Стара Загора: Детска градина „Буратино“ в Казанлък отбеляза 85-годишен юбилей

Казанлък. Детска градина (ДГ) „ Буратино “ в Казанлък означи 85 години от своето основаване, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус “ . Тържеството се състоя на стадиона в оръжейния цех в Казанлък, към който е и зетското заведение. Директорът на детска градина „ Буратино “ Стефка Ганчева поздрави за юбилея децата, учителите, гостите, някогашните преподаватели, шефовете на други градини, някогашни преподаватели и ученици, родителите. В приветствието си тя особено благодари на управлението на оръжейния цех и персонално на изпълнителния шеф Николай Ибушев за топлото отношение и отговорността, с които се отнасят към детската градина.
За юбилея си детското заведение получи Поздравителни адреси от Радиана Стефанова, ръководител на Комисията по обучение в Общинския съвет в Казанлък и от изпълнителния шеф на завода Николай Ибушев, който персонално почете тържеството на възпитаниците на „ Буратино “.
По мотив юбилея ДГ „ Буратино “ получи подарък от оръжейни- интерактивна дъска, която ще се употребява за модерно образование на възпитаниците на детското заведение. Градината получи дарове и от двата синдиката в сдружението.
Детска градина „ Буратино “ е най-старото детско заведение в община Казанлък и в цялата Старозагорска област и едно от първите в България. Тя е открита на 1 юни 1933 година на територията на Държавната военна фабрика за децата на служащите. Първоначалният и тип е бил като палатков лагер. Първата учителка е Мария Пирьова-Цанева, която единствено с още една жена се е грижила за 70 деца. По-късно е издигната специфична постройка - стая с камина и заслон. Назначени са още две учителки – Светла Орачева и Венеция Попова. Първата директорка е Цветана Гайдарджиева – Дамянова. Директори на детското заведение поредно са били Недка Шипчанова, най – дългогодишният шеф Мария Петрова, Живка Дачева, Невена Даракчиева, актуалният кмет на община Казанлък Галина Стоянова и актуалният шеф Стефка Ганчева.
До края на 1950 година в детското заведение работи една група, а през 1953 децата към този момент са разпределени в 4 групи. От 1 март 1954 година тя минава към отдел „ Просвета ” на Общински национален съвет-Казанлък. Децата стават от ден на ден и през 70-те години на предишния век тук към този момент са образувани 6 групи. До 1990 година детската градина се назовава „ Аврора ”, а с настъпването на демократичните промени в България, през 1991-ва е преименувана на Целодневна детска градина „ Буратино ”.
През 1996 година е включена в Международната стратегия за обучение на деца „ Стъпка по стъпка ”, която е част от активността на Център „ Отворено обучение ”, като работата по програмата продължава до 2005 година. От 1 юни 2016 година филиал на ДГ „ Буратино ” е градината в село Горно Черковище.
В момента в детска градина „ Буратино “ се възпитават и образоват общо 180 деца, като 125 от тях са в Казанлък, а останалите – във филиала в Горно Черковище.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР