Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев уволни правителството, недоволен от икономическите постижения

...
Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев уволни правителството, недоволен от икономическите постижения
Коментари Харесай

Казахстанският президент уволни правителството

Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев уволни държавното управление, неудовлетворен от икономическите достижения на централноазиатската страна, наранена от ниските цени на петрола, съобщи Франс прес.
 
" Въпреки приемането на доста закони и държавни решения, в доста браншове на стопанската система не бяха реализирани позитивни промени ", декларира Назарбаев. Възможно е някои министри и заместник-министри да запазят постовете си, само че това решение поставя завършек на мандата на премиера Бакитжан Сагинтаев, почнал през 2016 година. Досега 55-годишният Сагинтаев беше считан за вероятен правоприемник на 78-годишния президент, който ръководи някогашната руска република от близо 30 години.

Решението беше взето на фона на засилващо се неодобрение от повишаването на цените в страната, наранена тежко от спада на цените на петрола през 2014 и 2015 година и икономическата рецесия в прилежаща Русия, съдружник на Казахстан. В резултат се стигна до обезценяване на казахстанското тенге.
 
Казахстанският президент порица държавното управление за неналичието на диверсификация на стопанската система, мощно подвластна от огромните запаси на изкопаеми горива, чиито цени претърпяха съществени съмнения през последните години. " Ръстът на Брутният вътрешен продукт се дължи най-вече на естествените запаси " на страната, сподели Назарбаев. " Правителството и централната банка не съумяха да основат условия и принадлежности за първокласен напредък на стопанската система ", добави той, като акцентира и неуспеха на стратегиите, целящи възстановяване на качеството на живота.
 
" Реалните доходи на популацията не набъбнаха. Делът на разноските за храна на фамилиите се усили ", съобщи казахстанският президент.-->
 
Назарбаев съобщи, че средствата, с които разполага държавното управление, се харчат не по предопределение. " Ще бъде въведен надзор на това ", даде обещание президентът в изказване, представено от ТАСС.
 
По-подробна информация по тази тематика ще бъде обявена на идващия конгрес на ръководещата партия " Нур Отан " (Светло отечество), добави Назарбаев. Той даде обещание, че на конгреса ще предложи редица ограничения за усилване на обществената поддръжка и възстановяване на качеството на живота, за които ще бъдат отделени обилни средства от бюджета и Националния фонд. Планира се конгресът да се организира на 27 февруари.
 
С указа на президента за оставка на държавното управление за краткотрайно изпълняващ длъжността министър председател се назначава досегашният вицепремиер Аскар Узакпаевич Мамин. Бившият към този момент министър председател Сагинтаев свика изключително съвещание на държавното управление, в което заяви за оставката на кабинета и благодари на членовете му за взаимната работа. Министрите ще продължат да извършват отговорностите си до одобряване на новия състав на държавното управление.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР