Казахстанският опозиционен лидер Мухтар Аблязов призова Западният свят са наложи

...
Казахстанският опозиционен лидер Мухтар Аблязов призова Западният свят са наложи
Коментари Харесай

Казахстанският опозиционер Аблязов призова Запада за санкции

Казахстанският опозиционен водач Мухтар Аблязов прикани Западният свят са наложи наказания на настоящите в родината му управляващи.

Аблязов не се включва с апел за първи път, откакто съобщи, че доста негови сънародници, които вземат участие в протестното придвижване, му звънят и задават въпроси какво да вършат нататък.

Аблязов прикани през вчерашния ден западноевропейските страни и Съединени американски щати да откъснат Казахстан от съветската орбита. Осъден задочно в Казахстан за машинация, заграбване и образуване на ликвидиране, 58-годишният Аблязов живее във Франция със статут на емигрант.

Протестите, които започнаха като отговор на повишението на цените на пропан-бутана, само че прераснаха тази седмица в необятно придвижване против Нурсултан Назарбаев, който се отдръпна като президент през 2019 година след десетилетия на власт. Президентът Касим-Жомарт Токаев, посоченият правоприемник на Назарбаев, прикани сили от съдружника Русия като част от предвождан от Москва алианс, прочут като Организация на Договора за групова сигурност (ОДКС). Самата организация незабавно се отзова.

От през днешния ден по обяд интернетът в страната още веднъж е отключен, въпреки и с пропадания, откакто връзката на Казахстан със света в последните дни бе от време на време прекъсвана за часове. Работата на интернет обаче е с редица ограничавания - налични са единствено избрани ресурси - с аргумента на министъра на цифровото развиване на Казахстан Багдат Мусин, че интернет се употребява от " терористичните групи " за планувани и съгласуване на техните дейности.

В огромните градове на страната конфликтите не престават, оповестява се и за потърпевши и задържани публицисти. Министърът на администрацията заяви за диалог от през днешния ден на обяд с Москва, сред президента Токаев и Владимир Путин, на който диалог е оповестено, че заплахата от офанзиви на терористичните групи остава висока и противодействието по отношение на тях ще остане на най-високо равнище.

Днес президентът Токаев продължи с освобождението и назначението на нови хора по върховете на държавната администрация, като промени с изключение на в службите, бе заменен е ръководителя на Агенцията по финансов надзор, а персонално Такоев оглави Съвета за сигурност.

Утре, 10 януари, е разгласен за ден на народен печал в страната по отношение на многочислените човешки жертви от митингите. Сред починалите има и деца, а и чиновници от службите, взели участие в преодоляването на митингите.

От Организация на обединените нации и НАТО приканиха за съблюдаване на правата на индивида в Казахстан след изказването на президента Касим-Жомарт Токаев, че най-големият град в страната - Алмати, е бил нападнат на талази от 20 000 терористи, с които няма да се водят договаряния, а ще бъдат унищожени.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР