Казахстанските власти все още не планират да купуват газ от

...
Казахстанските власти все още не планират да купуват газ от
Коментари Харесай

Путин отива в Казахстан - газът и мирният атом ще са в центъра на дискусиите

Казахстанските управляващи към момента не възнамеряват да купуват газ от Руската федерация за покриване на личните си потребности. Това сподели пред кореспонденти министърът на енергетиката на централноазиатската страна Алмасадам Саткалиев, представен от ТАСС.

Изявлението идва в навечерието на планираната за на следващия ден аудиенция на президента на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През в Астана, по време на която се чака да бъдат наранени редица въпроси, свързани с двустранното и районно съдействие, в това число газови и планове за атомна централа в Казахстан.

По-рано през днешния ден долната камара на Народното събрание в Казахстан одобри закон за одобрение на протокола за промени на междуправителственото съглашение с Русия за търговско-икономическо съдействие в региона на доставките на нефт и петролни артикули за Казахстан от 9 декември 2010 година

Енергийният министър на Казахстан уточни още, че текстовете касаят най-вече изискванията за пренос на съветски природен газ през територията на страната до прилежащ Узбекистан.

По-рано Саткалиев сподели, че Казахстан обмисля опцията да достави минимум 800 милиона кубически метра газ до края на годината пренос от Русия за Узбекистан

На 7 октомври бе тържествено открит, газопровод, свързващ Русия, Казахстан и Узбекистан, като на церемонията участваха президентите на трите страни, съответно Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През, Шавкат Мирзийоев и Касъм Жомарт-Токаев.

Президентът на Казахстан също подчертава върху преноса на съветски газ в изявление за съветския вестник " Известия ". Пред изданието той уточни, че Казахстан е подготвен да транспортира повече съветски нефт и газ. Според Ройтерс думите на Токаев са " по-топли " във връзка с основаването на газов съюз сред трите страни, откакто предходната година Астана зае по-предпазлива позиция на фона на съветската военна инвазия в Украйна, отбелязва Българска телеграфна агенция.

От своя страна Путин уточни в изявление за в. " Казахстанская Газета ", оповестено и на формалната страница на Кремъл, че Русия е подготвена да спомага на Казахстан " за газификацията на неговите северни и източни райони в сходство с Пътната карта за съдействие в газовия бранш, подписана от " Газпром " и държавното управление на Казахстан на 18 януари тази година ". 

Путин разяснява пред казахстанската медия и интереса на Казахстан към възможното създаване на атомна електроцентрала в страната. " Ако бъде взето решение за осъществяване на този план, държавната корпорация " Росатом " е подготвена да създаде съответния план, употребявайки най-модерните технологии в сходство с най-високите екологични условия и стандарти за сигурност. Това ще усили енергоснабдяването на стопанската система на Казахстан и ще даде мощен подтик на социално-икономическото развиване на страната ", сподели Путин.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР